VIDEO | România, rută de evacuare pentru evreii din Ucraina

Ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, a declarat miercuri că posibilitatea unei invazii ruse a Ucrainei va rămâne pe masă cel puțin până la sfârșitul lunii februarie, arată The Times Of Israel. Potrivit sursei citate, România este luată în calcul de Israel ca rută de evacuare a evreilor din Ucraina în cazul unui război, scrie ziare.com.

„Până cel puțin la sfârșitul lunii va exista pericolul unei acțiuni militare sau alta. Sperăm la ce este mai bun, dar ne pregătim pentru ce e mai rău. Avem planuri pentru fiecare scenariu… și știm ce va trebui să facem în fiecare etapă”, a declarat Brodsky într-un interviu acordat site-ului de știri Ynet, citat de The Times Of Israel.

Între timp, Ministerul de Externe a deschis un oficiu consular în orașul Lviv, din vestul Ucrainei, pentru a-i servi pe israelieni în cazul unei invazii, care ar începe în partea de est a țării la granița cu Rusia.

Ministerul de Externe a elaborat și un plan de urgență pentru evacuarea israelienilor pe uscat prin Polonia, Ungaria, Slovacia, Moldova și România, potrivit site-ului de știri Axios.

„Ar putea exista o situație în care nimeni nu va putea fi salvat de aici, s-ar putea să trebuiască să mergeți spre vest și să treceți granița cu Polonia sau România”, a spus ambasadorul Israelului la Kiev, pentru The Times of Israel. „În acest caz, înseamnă că este deja stare de urgență și toată țara va merge spre vest. Va fi un coșmar”, a mai spus Brodsky, potrivit căruia în Ucraina mai sunt aproximativ 10.000 de evrei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here