VIDEO | SUA, Japonia şi Australia lansează un sistem de apărare aeriană comun

Sursa foto: zn.ua

Statele Unite, Japonia şi Australia urmează să lanseze o reţea comună de apărare aeriană, anmunţă miercuri preşedintele american Joe Biden în timpul unei vizite a premierului japonez Fumio Kishida axată asupra unei consolidări a relaţiilor bilaterale împotriva Chinei, relatează AFP, citată de News.ro.

”Pentru prima oară, Japonia, Statele Unite şi Australia vor crea o reţea de rachete aeriene şi o arhitectură de apărare”, anunţă Joe Biden într-o conferinţă de presă comună cu Fumio Kishida.

Japonia şi Australia joacă un rol-cheie în strategia lui Joe Biden în competiţia cu China.

Joe Biden a subliniat însă că o comsolidare a alianţei militare cu Japonia este ”pur defensivă”.

Fumio Kishida a îndemnat, la rândul său, la ”pace şi stabilitate”, în contextul unor tensiuni între China şi Taiwan.

PARTENERIAT ”ÎNFLORITOR” CA CIREŢII PRIMĂVARA

”Aceasta este cea mai importanăt evoluţie a alianţelor noastre de la sfârşitul Războiului Rece”, a subliniat premierul japonez.

El a citat o modernizare a ”structrilor de comandament şi control (…), interoperabilitatea şi planificarea armatelor noastre, pentru ca să poată coopera în mod transparent şi eficient”.

Preşedintele american Joe Biden l-a primit cu mare pompă la Casa Albă pe premierul japonez Fumio Kishida.

El a evocat un parteneriat la fel de ”înfloritor” ca cireşii primăvara.

În cadrul unei ceremonii, el a salutat un lider ”vizionar şi curajos” şi a lăudat alianţa ”indestructibilă” dintre cele două ţări.

japonia, o aţră ferm pacifistă timp de câteva zeci de ani, a realizat în ultimii ani schimbări în politica sa a apărării ”printre cele mai semnificative şi considerabile” de după al Doilea Război Mondial, aprecia, înaintea acestei vizite, ambasadorul Statelor Unite în Japonia Rahm Emanuel.

Inflaţia peste aşteptări din martie amână momentul în care Fed va reduce dobânzile în SUA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here