VIDEO | Taiwanul îşi prezintă prima dronă explozivă, asemănătoare celei americane, folosită în Ucraina împotriva Rusiei

Sursa: captură video

Taiwanul şi-a dezvăluit marţi prima dronă explozivă – un vehicul aerian fără pilot asemănător modelului american folosit în Războiul din Ucraina împotriva Rusiei -, în contextul unor presiuni militare ale Chinei împotriva insulei, relatează AFP, citată de News.ro.

Organismul militar National Chung-Shan Institute of Science and Technology (NCSIST) prezintă această dronă nouă – o muniţie zburătoare asemănătoare Switchblade 300, modelul american folosit în prezent de către militari ucraineni în Războiul rus din Ucraina.

Acest dispozitiv – fabricat în Taiwan – este suficient de mic pentru a fi transportat într-un rucsac şi poate rămâne în aer 15 minute, potrivit NCSIST.

La fel ca toate dronele de acet tip, el poate fi folosit o singură dată şi se autodistruge la prima lovitură.

O GRENADĂ MARE CARE POATE ZBURA

”Uşor şi portabil, el (seamănă) cu o grenadă mare care poate zbura”, explică şeful Diviziei de Cercetare pribind Sisteme Aeronautice ale institutului militar, Chi Li-pin.

”El este eficient pentru a ataca ţine aflate în apropiere de coastele noastre”, declară el, precizând că distanţa maximă de zbor a dornei atinge zece kilometri.

Taiwanul este pe cale să dezvolte şi o generaţie viitoare de ”drone sinucigaşe” – inclusiv versiuni mai mari, în vederea unor atacuri la distanţe mai mari, precizează Chi Li-pin.

Relaţiile Chinei cu Taiwanul sunt tensionate.

Beijingul consideră această insulă drept una dintre provinciile sale, pe care vrea să o alipească într-o bună zi, cu forţa dacă va fi nevoie.

O vizită, în august, a lui Nancy Pelosi, la acea vreme preşedinta Camerei americane a Reprezentanţilor în Taiwan a înfuriat China.

Beijingul a replicat prin lansarea celor mai importante manevre militare din istoria sa în jurul acestui teritoriu.

În octombrie, Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a înscris opoziţia faţă de independenţa Taiwanului în Constituţie.

Strategi americani şi Taiwanezi au determinat Taipeiul să adopte strategia ”ariciului” – să mizeze pe apărarea sa, ca Ucraina, în cazul unui război asimetric cu Beijingul.

Războiul din Ucraina, în imagini – Zilele 381-383

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here