VIDEO | Trump ameninţă că va opri rapid ajutorul american pentru Ucraina dacă va fi reales președinte

Fostul preşedinte american Donald Trump a criticat sâmbătă amploarea sprijinului acordat de SUA Ucrainei şi a declarat că, dacă va fi reales în noiembrie, va „rezolva imediat această problemă”, transmite News.ro.

La un miting de campanie din Detroit, Trump l-a criticat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, numindu-l „cel mai mare agent de vânzări din toate timpurile” referindu-se la eforturile Kievului de a obţine sprijinul SUA în apărarea împotriva agresiunii ruseşti. „Tocmai a plecat acum patru zile cu 60 de miliarde de dolari, ajunge acasă şi anunţă că are nevoie de încă 60 de miliarde de dolari. Nu se termină niciodată”, le-a spus Trump susţinătorilor.

„Voi rezolva această problemă înainte de a prelua Casa Albă, în calitate de preşedinte ales”, a declarat Trump, fără a preciza cum vede posibil să facă aceasta din această postură, înainte de a fi învestit.

În plus, Trump nu a fost chiar exact în ceea ce a spus. Preşedintele Zelenski nu a vizitat Statele Unite în urmă cu patru zile, ci în luna decembrie a anului trecut, când a încercat să convingă Congresul să aprobe pachetul de 61 de miliarde de dolari cerut de administraţia Biden.

Aliaţii occidentali ai Ucrainei au depus eforturi pentru a asigura asistenţă pe termen lung pentru Kiev, pe fondul temerilor că posibila realegere a lui Trump ar putea reduce sprijinul SUA. Administraţia Biden a încheiat săptămâna trecută cu Ucraina un acord bilateral pe termen lung de furnizare a unor garanţii de securitate. Demersul a urmat după ce, după îndelungi tergiversări, Congresului dominat de republicani a aprobat în aprilie un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. La rândul lor, ţările NATO au avansat săptămâna trecută cu un plan pentru ca alianţa să preia locul SUA în coordonarea ajutorului militar pentru Ucraina, o schimbare percepută pe scară largă ca un efort de a „proteja împotriva lui Trump” Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei.

Vicepreşedintele american Kamala Harris a anunţat sâmbătă un pachet de ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, axat în principal pe sectorul energetic şi asistenţa umanitară. Harris a dezvăluit pachetul în cadrul summitului de două zile pentru pace, desfăşurat în Elveţia.

În declaraţii anterioare de campanie, Trump declarase că ar putea opri războiul ruso-ucrainean „în 24 de ore” şi ameninţase că SUA nu vor apăra aliaţi din NATO de o eventuală agresiune a Rusiei, dacă nu îşi aduc contribuţiile cerute la bugetul alocat cheltuielilor militare.

Șoimul lui Trump în materie de comerț pregătește terenul chiar și din închisoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here