VIDEO | Vizita președintelui Israelului în România. Iohannis: România consideră că atât israelienii, cât şi palestinienii au dreptul să trăiască în pace şi securitate

Sosirea presedintelui Israelului, Reuven Rivlin, la Palatul Cotroceni, in cadrul vizitei oficiale de 2 zile a acestuia in Romania, 8 iunie 2021. Inquam Photos / Octav Ganea

România consideră că atât israelienii, cât şi palestinienii au dreptul să trăiască în pace şi securitate şi militează, alături de principalii săi parteneri internaţionali, pentru avansarea soluţiei celor două state, în parametrii fixaţi de dreptul internaţional, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, marţi, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu omologul său israelian, Reuven Rivlin. Președintele Israelului, Reuven Rivlin, se află în vizită de stat în România, la invitaţia preşedintelui Iohannis. La rândul său, înaltul oaspete a afirmat că legăturile „profunde” dintre România şi Israel se bazează atât pe „trecutul comun”, cât şi pe „viitorul comun” al celor două ţări, informează Agerpres. 

 

Nu în ultimul rând, având în vedere violenţele recente cărora le-au căzut victime israelieni şi palestinieni şi care ne-au întristat pe toţi, am reiterat condoleanţe pentru pierderile de vieţi şi am exprimat speranţa că vor fi abordate cauzele profunde ale conflictului, astfel încât să se poată ajunge la o pace durabilă în regiune„, a punctat şeful statului român la Palatul Cotroceni.

El a afirmat că în cadrul discuţiilor cu omologul său a subliniat „necesitatea implementării de măsuri de creştere a încrederii, reiterând importanţa reluării discuţiilor directe care să conducă la soluţia celor două state”.

„În acest context, am exprimat aprecieri faţă de reluarea lucrărilor Cvartetului pentru Orientul Mijlociu şi am salutat implicarea Statelor Unite ale Americii, alături de Uniunea Europeană şi state arabe din regiune, pentru crearea unui cadru favorabil reluării procesului de pace”, a adăugat Iohannis.

Președintele Rivlin: Legăturile „profunde” dintre România şi Israel se bazează atât pe „trecutul comun”, cât şi pe „viitorul comun” al celor două ţări

Legăturile „profunde” dintre România şi Israel se bazează atât pe „trecutul comun”, cât şi pe „viitorul comun” al celor două ţări, a afirmat, marţi, preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, aflat într-o vizită de stat în ţara noastră.

 

El a evidenţiat potenţialul „uriaş” al cooperării dintre Israel şi România.

Era foarte important să vizitez România înainte de expirarea termenului meu de preşedinţie. Israel şi România sunt prietene fără îndoială, prietene strategice, aliate şi prietene. Legăturile noastre profunde se bazează atât pe trecutul nostru comun, cât şi pe viitorul comun. Comunitatea evreilor din România a avut mari contribuţii la cultura iudaică, la dezvoltarea economiei României şi la stabilirea şi dezvoltarea Statului Israel”, a afirmat Reuven Rivlin, potrivit traducerii oficiale, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Potrivit acestuia, „faptul că România a fost singura ţară din blocul comunist care niciodată nu a rupt legăturile cu Israelul reflectă legătura solidă” dintre cele două ţări.

Reuven Rivlin a vorbit şi despre importanţa asumării trecutului de către România.

Noi, desigur că nu uităm istoria – în trecut, antisemitism violent, pogromuri, omoruri, în special în timpul Holocaustului. Dar ceea ce e mult mai important e că conducerea României a făcut sigur că istoria nu va fi uitată. (…) Noi apreciem mult toate măsurile pe care le-a luat România pentru a transforma promisiunea ‘niciodată din nou’ în existenţă. Asta include şi hotărârea de a construi un muzeu de a istorie a evreilor şi al Holocaustului din România”, a punctat preşedintele israelian.

El a adăugat că preşedintele Iohannis a avut un rol „cheie” în adoptarea definiţiei antisemitismului.

Preşedintele a vorbit şi despre contextul de securitate din Orientul Mijlociu. „După cum ştiţi, Israelul se confruntă cu ameninţări continue ale Iranului şi mandatarilor săi şi colaboratori din Gaza şi Liban, Hezbollah. Israelul nu are numai dreptul, dar mai ales datoria de a-şi proteja cetăţenii de aceste organizaţii teroriste şi regimuri teroriste care apelează pe faţă la exterminarea noastră”, a transmis Rivlin.

Preşedintele Rivlin a amintit şi de tragicul accident din 2010 când un elicopter s-a prăbuşit în Munţii Bucegi în timpul unui exerciţiu, iar şapte militari – şase israelieni şi unul român – au murit.

„O să ne amintim în veci vieţile şi sacrificiul celor care au pierit în prăbuşirea elicopterului din 2010, cei mai buni dintre fiii noştri iubiţi, între care şi căpitanul Ştefan Claudiu Dragnea. Vor fi onorate veşnic memoria lor şi familiile, pe care le îmbrăţişăm”, a spus preşedintele Israelului.

Cele şapte victime vor fi comemorate joi, la Şimon, judeţul Braşov, unde va avea loc o ceremonie militară şi religioasă.

În urmă cu 11 ani, pe 26 iulie, un elicopter israelian de transport CH-53 Sikorsky al Forţelor Aeriene Israeliene (IAF), care avea la bord şase militari israelieni şi unul român, s-a prăbuşit în Munţii Bucegi, în zona Fundata-Zărneşti.

Aeronava participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian BLUE SKY 2010, care s-a desfăşurat la Aerodromul Boboc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here