Schimbările politice din SUA şi Israel au însemnat pentru Ungaria pierderea unor aliaţi conservatori, a declarat într-un interviu acordat postului american Fox News premierul ungar Viktor Orban, care constată că a devenit ”oaia neagră” a UE pentru că se opune unei societăţi de tip ”post-creştin şi post-naţional” şi consideră o insultă la adresa poporului ungar includerea Ungariei de către preşedintele american Joe Biden în rândul ”regimurilor totalitare”.

Prin respingerea migraţiei, Ungaria s-a împotrivit majorităţii statelor Uniunii Europene, care ”au decis să deschidă un nou capitol în istoria lor, pe care ele îl numesc noua societate”, un nou regim ”post-creştin şi post-naţional bazat pe existenţa mai multor comunităţi, a remarcat Viktor Orban în interviul acordat jurnalistului Tucker Carlson, gazdă de talk-show-uri politice la Fox News, consemnează vineri agenţia MTI, citată de Agerpres.

Nu avem cum să ştim dacă rezultatul acestuia va fi bun sau rău, dar cred că este foarte riscant (…) Fiecare naţiune are dreptul să-şi asume riscul sau să-l respingă. Noi, ungurii, am decis să nu riscăm”, iar această decizie a fost cauza ”atacurilor dure” împotriva Ungariei şi ”de aceea reputaţia mea (în UE) este foarte rea (…) Sunt tratat ca oaia neagră a UE”, explică premierul ungar.

Referindu-se la declaraţia din octombrie anul trecut în care preşedintele american Joe Biden a calificat Ungaria (şi Polonia) drept ”regimuri totalitare”, Viktor Orban o consideră o ”insultă personală la adresa poporului ungar (…), dar, cum el este preşedintele Statelor Unite, noi trebuie să fim decenţi, respectuoşi şi să spunem clar că ceea ce face el este jignitor”.

Relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi SUA sunt ”în esenţă foarte bune”, mai ales în domeniul apărării, în cel economic şi comercial, ”aşadar totul este bine, cu excepţia politicii atunci când liberalii sunt la guvernare la Washington”, a rezumat Viktor Orban.

Statele central-europene ”construiesc o societate de foarte mare succes (…), dar fundamentele ei sunt foarte diferite de ceea ce ar fi dorit multe ţări occidentale”, iar liberalii occidentali ”nu pot accepta ca în interiorul civilizaţiei occidentale să existe o alternativă naţional-conservatoare care este mai reuşită în viaţa de zi cu zi decât viziunea liberală asupra lumii”, de aici rezultând atacurile lor la adresa acestor state, a mai remarcat şeful guvernului de la Budapesta.

El a admis că în urma recentelor schimbări politice din SUA şi Israel a pierdut ”doi susţinători majori ai conservatorismului creştin ungar”. ”Adversarii (lui Donald Trump şi Benjamin Netanyahu n.red) au venit la putere, ceea ce este o circumstanţă complet nouă pentru Ungaria”, constată Viktor Orban.

Vorbind despre potenţiale interferenţe în alegerile legislative care vor avea loc în Ungaria în primăvara anului viitor, el a susţinut că este pregătit pentru astfel de situaţii. ”Desigur, stânga internaţională va face totul pentru a schimba guvernul în Ungaria. Suntem pregătiţi pentru asta”, asigură premierul ungar.

1 COMENTARIU

  1. Suveranismul nu isi mai regaseste locul in marea familie Europeana . Suveranismul , nationalismul desuet , populismul ,au si ele reprezentativitate scazuta in rindul popoarelor Uniunii .Mai degraba ,aceste forme ale trecutului sunt avansate public si folosite intr-un discurs politic de politicieni ce isi doresc a conduce popoarele din care fac parte la nesfirsit . Normalitatea ne arata ca nici o natiune nu mai poate sa se extraga din globalismul relatilor internationale . Costurile singularizarii sunt prea mari . Noi romanii stim bine asta .Vedem cum conducatorii din Polonia si Ungaria incerca politic sa pastreze puterea folosindu-se tocmai de aceste forme trecute ale intelegerii .Totul este in zadar . In primavara Orban (cel rau )pierde puterea iar conducatorul de facto al Poloniei fie isi modifica discursul politic, fie risca sa ii cada cerul in cap (este doar o expresie ) .Avem exemple multiple de ceea ce se intimpla . Mai peste tot, acolo unde au loc alegeri ,se formeza , ad hoc ,aliante ce vor detrona partidele nationaliste . Uniunea Europeana trebuie privita ca un organism statal ce evolueaza permanent , ce permanent adauga in partea ei legislativa noi componente ce ii permit aducerea in fata tuturor cetatenilor a unui viitor comun .Pas cu pas , pe masura ce forta Uniunii creste , vor fi primiti noi membrii , se va dezvolta o armata de forta Europeana complementara NATO (astept asumarea unui astfel de demers de catre Germania – este timpul ) – iar cei care nu accepta globalizarea vor fi la rindul lor izolati atit politic cit si geografic . Unii inca o mai balmajesc sperind intr-un revirement populist dar natiunile deia au inteles drumul . Pina si in Ungaria UE are o cota de 75 de procente acceptare in rindul cetatenilor .Unii inca cred ca e de joaca si vreunametit de prin stepele europei schimba el fata lumii . E groasa fratilor , nu pricepeti , e groasa rau .Crede cineva ca marile puteri se vor impiedica de un ciot .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here