„Procreaţi sau riscaţi extincţia“: acesta este mesajul transmis de liderii europeni către populaţiile în scădere continuă ale ţărilor lor în timpul unui summit internaţional pe tema demografică organizat recent în Budapesta, în condiţiile în care guvernele de dreapta din regiune implementează politici menite să încurajeze familiile să aibă mai mulţi copii, scrie The Guardian.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că este de neconceput ca Ungaria, cu o populaţie de sub 10 milioane de locuitori care se află în scădere din cauza natalităţii scăzute şi a emigraţiei ungurilor către statele din vest, să dispară pur şi simplu. „Nu este greu de imaginat că ar rămâne un ultim om care trebuie să stingă luminile“, a declarat Orban.

Premierul ungar, care şi-a bazat campaniile politice pe sentimente antirefugiaţi, antiimigraţie, a adăugat că alţi politicieni europeni văd imigraţia ca pe o soluţie, dar că el respinge ferm acest lucru.

Potrivit estimărilor, populaţia Ungariei ar putea scădea la 8,3 milioane până în 2050, scrie The Guardian.

În februarie, guvernul lui Orban a anunţat politici generoase menite să crească rata natalităţii, inclusiv o scutire de taxe pentru femeile cu patru sau mai mulţi copii, un împrumut de 10 milioane de forinţi (33.500 $) pentru familii care nu trebuie rambursat dacă acestea au trei copii şi stimulente sub formă de cash pentru familiile mari pentru achiziţia de autovehicule cu 7 locuri, potrivit Financial Times.

Până la sfârşitul lunii august, 23.000 de cupluri au aplicat pentru credit şi 10.000 de familii au cerut subvenţia pentru maşini. Orban, care a declarat că a dublat cheltuielile pe subvenţiile pentru familii de când a revenit la putere în 2010, a respins temerile de ordin ecologic legate de suprapopulare.

“Să uităm toată această prostie că am avea nevoie de mai puţini oameni, omenirea face parte din natură”, a declarat acesta.

Orban a anunţat recent că rata natalităţii a crescut uşor din 2010, de la 1,2 la 1,5 naşteri pe femeie, dar cifra se situează cu mult sub nivelul de înlocuire a populaţiei de 2,1 copii. Ungaria se confruntă de asemenea cu o emigraţie semnificativă, care a dus la o penurie acută de forţă de muncă ce afectează serviciile publice.

Experienţa internaţională arată că Ungariei nu-i va fi uşor să-şi crească rata natalităţii în condiţiile în care nici cele mai generoase programe de susţinere a familiilor nu au reuşit să facă acest lucru în economiile mai avansate”, notează Karen Vartapetov, director S&P.

Găzduirea mai multor muncitori străini şi aducerea sub control a emigraţiei reprezintă alternative, arată Vartapetov.

Partidele din opoziţie dau vina pe Fidesz pentru declinul populaţiei. „Nu există contraceptiv mai bun pe lume decât Viktor Orban şi guvernul său”, a declarat Csaba Molnar, membru al Coaliţiei Democrate, după summit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here