Viktor Orban: Putin mi-a spus că problema sa sunt bazele de rachete americane amplasate în România şi în Polonia, precum şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia

Foto: INQUAM/ Laszlo Beliczay

Premierul ungar Viktor Orban a relatat, într-un interviu pentru săptămânalul elveţian Weltwoche, că preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus că problema sa “sunt bazele de rachete americane amplasate în România şi în Polonia, precum şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia”, transmite MTI.

Conform lui Viktor Orbán, cu două săptămâni înainte de izbucnirea războiului, când s-a întâlnit pentru ultima oară cu Vladimir Putin la Moscova, preşedintele rus i-a precizat că nu apartenenţa Ungariei la NATO este problema, ci cea a Ucrainei şi Georgiei, relatează News.ro.
Problema lui Putin, mi-a spus acesta, sunt bazele de rachete americane amplasate în România şi în Polonia, precum şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia pentru a amplasa armament acolo. În plus, americanii au anulat tratate importante de dezarmare. De aceea, Putin nu mai poate dormi liniştit noaptea”, a declarat Viktor Orbán, care a adăugat: “Am înţeles ce a spus Putin. Dar nu accept ceea ce a făcut”.
Viktor Orbán a subliniat că nu-şi doreşte nici măcar să-şi imagineze ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar pierde războiul.
Rusia este o putere nucleară. Acesta ar fi un şoc geopolitic, un potenţial cutremur, devastator la scară globală, mult mai rău decât prăbuşirea Iugoslaviei. Simplul fapt că astfel de scenarii sunt luate, acum, cu uşurinţă în Occident, arată o detaşare îngrijorătoare, chiar înspăimântătoare faţă de realitate, demonstrează lipsa de percepere a riscurilor existente ale propriilor politici”, a subliniat premierul ungar.
De asemenea, el a afirmat că este regretabil faptul că Donald Trump a pierdut alegerile prezidenţiale din SUA, deoarece, dacă fostul preşedinte republican ar fi câştigat alegerile, “nu s-ar fi ajuns la război”.
Orbán a mai precizat că şi schimbarea de guvern din Germania “a avut efect”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here