Forțele Aeriene ale SUA urmează să-și sporească prezența și să sprijine misiuni NATO mai mari în regiunea strategică a Mării Negre. Baza aeriană de la Câmpia Turzii va beneficia de un proiect de modernizare în valoare de 152 de milioane de dolari, anunță Stars and Stripes.

Giganticul proiect de reconstrucție și dezvoltare va permite bazei aeriene Campia Turzii să susțină avioane grele de marfă, să găzduiască avioane de vânătoare și personalul desfășurat și să răspundă astfel rapid la orice problemă de securitate din regiune, potrivit US Air Force. Modernizările vor permite, de asemenea, fostului aerodrom din epoca sovietică să primească și să stocheze muniții în siguranță.

Baza din epoca Războiului Rece din centrul României este așteptată să servească drept centru de rotație în viitor.

Lucrarea este plătită prin Inițiativa europeană de descurajare, un program lansat în iunie 2014 pentru a-i liniști pe aliații SUA din Europa, după ce Rusia a anexat Peninsula Crimeea.

„Baza aeriană Campia Turzii este una dintre bazele principale pentru Comandamentul european al Statelor Unite și pentru capacitatea componentelor sale de servicii de a răspunde la un mediu de securitate european în evoluție”, arată US Air Force în cererea sa de buget 2021 pentru fonduri EDI.

Anul trecut, SUA și România au semnat o foaie de parcurs pe 10 ani pentru cooperarea în domeniul apărării, care a pus un accent sporit pe securitatea din jurul Mării Negre, o zonă în care Moscova în ultimii ani a sporit activitatea și a instalat sisteme sofisticate de apărare aeriană, arată publicația citată.

US Air Force va acorda aproximativ 130 de milioane de dolari în fonduri pentru construcții la bază în acest an, a declarat Darren Walls, un manager al programului de construcții al Forțelor Aeriene americane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here