Invitată la emisiunea ”Gândurile lui Cristoiu”, găzduită de Mediafax, Viorica Dăncilă a abordat marți seară o serie întreagă de subiecte. S-a referit la moțiunea de cenzură, la relația cu Ana Birchall, la contracandidații la funcția supremă în stat, dar și la subiecte economice sau personale.

*Mă tem de ceea ce s-ar întâmpla dacă Barna ar ajunge preşedinte, pentru că am văzut atitudinea, măsurile pe care partidul domniei sale le aduce în spaţiul public

Viorica Dăncilă a declarat, marţi, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că se teme de ceea ce s-ar întâmpla dacă Dan Barna ar ajunge preşedinte, însă nu crede că liderul USR va intra în turul II:

Nu mă tem de domnul Barna, mă tem de ceea ce s-ar întâmpla dacă domnul Barna ar ocupa funcţia de preşedinte, pentru că am văzut atitudinea, măsurile pe care partidul domniei sale le aduce în spaţiul public. Eu cred că domnul Barna nu va intra în turul doi”, a declarat Viorica Dăncilă, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

*Am fost împotriva susţinerii Laurei Codruţei Kovesi şi îmi menţin poziţia

Am fost împotriva susţinerii Laurei Codruţei Kovesi şi îmi menţin poziţia. Atâta timp cât sunt anumite acuzaţii, dosare în desfăşurare, am considerat că trebuie să lămurească înainte de a candida la o funcţie la nivel european. Am luat un calcul, dacă din aceste acuzaţii una ar fi adevărată, atunci toată această vinovăţie, acuzaţii, vor influenţa imaginea României. Pornind de la asta nu am susţinut-o pe Laura Codruţa Kovesi”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a declarat că a discutat doar instituţional cu preşedintele Klaus Iohannis şi că şeful statului este ”foarte zgârcit la dialog”.

Am discutat cu dl preşedinte Iohannis din punct de vedere institutional (…) Depinde de subiect, dar în marea majoritate dânsul este foarte zgârcit la dialog”, a declarat premierul Dăncilă.

*PSD nu va mai da nicio OUG pe Jutiţie. Noi ne-am învăţat lecţia la europarlamentare

Atitudinea doamnei ministru Ana Birchall nu este poziţia PSD. Am spus şi repet.: PSD nu va mai da nicio OUG pe Jutiţie. Noi ne-am învăţat lecţia la europarlamentare. Intervenţia doamnei Birchall nu e personală, este revocată conform deciziei CCR şi eu nu accept, am avut o discuţie cu ea şi nu accept să implice ministerul în scandal. Este membră PSD, vom vedea atitudinea dânsei în faţa colegilor care sunt dezamăgiţi, atitudine care dezamăgeşte. Magistraţii trebuie să ajungă la un consens. A fost deja o discuţie legată de acest aspect în care am subliniat, vom avea în noul CEx, indiferent …dar după moţiunea de cenzură venim cu remanierea Guvernului în plenul Parlamentului”, a dezvăluit premierul Dăncilă.

Șefa social-democraților a respins informaţiile din spaţiul public, potrivit cărora ar fi manevrată de persoane care nu fac parte din PSD: ”Sunt un om independent. Nu sunt un om care poate fi manevrat. Sunt un om care, cred eu, pot să spun că nimeni, absolut nimeni nu are o influenţă asupra mea” (s.n.), a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a respins informaţiile potrivit cărora Cristian Burci o consiliază.

Nu-l cunosc, nu ne-am întâlnit niciodată, nu am vorbit niciodată. Despre dl. Burci nu ştiu nimic, nu ne/am întâlnit niciodată”, a mărturisit liderul social-democrat.

*Dacă aş fi preşedinte nu aş accepta să se vorbească despre România

Viorica Dăncilă a declarat că nu a fost contactată de partea americană după afirmaţiile făcute de avocatul lui Donald Trump. Dăncilă a mai precizat că nu a fost contactată de partea americană până în acest moment.

„Nu ştiu nimic despre acest subiect. Am văzut declaraţia, dar nu am nicio declaraţie legată de acest subiect. (…) Nu m-a contactat nimeni până în acest moment. Eu cred că a fost o declaraţie care a ridicat anumite semne de întrebare. În momentul în care s-a făcut această declaraţie, aceasta este dublată de anumite lucruri. Cred că nu trebuie vorbit de România, dacă cineva a greşit trebuie să facem referire la persoanele care au greşit, nu de România ca şi ţară. Nu este corect”, a conchis Dăncilă.

*Liviu Dragnea cred că are o anumită influenţă asupra unor colegi din partid

Dăncilă a dezvăluit că Liviu Dragnea, în prezent încarcerat la Rahova, mai are o anumită influenţă printre membrii pe care i-a promovat şi susţinut, însă nu consideră că moţiunea de cenzură ar fi influenţată de fostul lider PSD. „Nu am discutat cu Liviu Dragnea din seara alegerilor europarlamentare. Cred că şi Liviu Dragnea are colegi în partid cu care a lucrat, pe care i-a promovat, pe care i-a susţinut. Cred că are o anumită influenţă. (…) Nu am de unde să ştiu care este opinia domnului Dragnea, dar eu cred că nu influenţează negativ moţiunea de cenzură. (…) Nu influenţează PSD în favoarea trecerii (moţiunii, n.r.)”, a mărturisit Viorica Dăncilă.

 *O să ne încadrăm în deficit

În privința bugetului, premierul a declarat că Guvernul are un plan de măsuri, astfel încât până la finalul anului să se încadreze în deficitul bugetar: „De fiecare dată a existat această problemă e deficitului. O să ne încadrăm în deficit. Noi mai avem cheltuieli nerealizate. Avem un plan de măsuri până la finalul anului astfel încât să ne încadrăm în deficit”.  Referitor la rectificarea bugetară şi la banii acordaţi primarilor, premierul a susţinut că formula este aplicată şi că sunt cheltuieli de funcţionare pentru primăriile care nu mai au bani pentru funcţionare: „Este alocată formula şi sunt cheltuieli de funcţionare pentru primăriile care nu amia au bani pentru funcţionare”.

*E o moţiune slabă, fără cifre

Despre ecolegii din PSD care au semnat pentru moţiunea de cenzură, Dăncilă a declarat că aceştia vor fi cel mai probabil sancţionaţi de formaţiunea pe care o conduce. „Am discutat cu mai mulţi membri ai PSD care au semnat moţiune, am avut o discuţie aplicată, nu cum a ieşit în spaţiul public că am plătit. Am discutat cu cei care au semnat moţiunea, le-am spus că atunci când vor merge în judeţele în care au fost votaţi vor trebui să îşi asume şi să explice de ce au făcut asta. Să spună tot ce se va întâmpla cu România în perioada următoare. Că programele PNDL 1 şi 2 nu se mai aplică în perioada următoare”.  „Cred că pot exista şi nemulţumiri, personale, anumite discuţii, dar pornind de la asta până la a vota împotriva propriului partid…este o distanţă mare. Cred că partidul îi va sancţiona”, a mai afirmat Dăncilă. Dealtfel, ea și-a afirmat încă o dată îndoiala că moțiunea va trece: „După citirea moţiunii vom avea argumente pentru orice punct care a fost subliniat în această moţiune. După părerea noastră e o moţiune slabă, fără cifre.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here