Vladimir Tismăneanu, amendat cu 5.000 de lei de către CNCD în cazul postării despre Țăndărei

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis să îl amendeze cu 5.000 de lei pe Vladimir Tismăneanu pentru pentru un mesaj considerat cu conotații rasiste, postat în urmă cu câteva săptămâni pe pagina sa de Facebook.

„La stabilirea cuantumului sancțiunii contravenționale s-au avut în vedere următoarele circumstanțe atenuate și agravante: momentul postării mesajului, conținutul și comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie și specializarea academică a acestuia (expert în analiza regimurilor totalitare)”, se arată într-un comunicat al CNCD.

Politologul Vladimir Tismăneanu a publicat recent pe Facebook o imagine cu tentă rasistă, în care apar niște ciori cu mesajul „aeroportul Țăndărei, toate zborurile au fost anulate”.

La foarte scurt timp după aceea, Tismăneanu a șters postarea și și-a cerut scuze. „Nu-i deșlusisem implicațiile rasiste. Nu trăiesc în Romania, nu cunosc o mulțime de detalii… Am șters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranță, excluziune. Invățătură de minte pentru mine. Poate si pentru alții”, a spus el într-o nouă postare pe Facebook, pe care însă ulterior a șters-o.

Din 1990 Vladimir Tismăneanu predă la Universitatea Maryland (SUA), în calitate de profesor de științe politice și director al „Centrului de Studii ale Societăților post-comuniste”

Vladimir Tismăneanu a fost numit în aprilie 2006 președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, comisie care a redactat raportul privind condamnarea comunismului, prezentat de Traian Băsescu în plenul Parlamentului României în data de 18 decembrie 2006, o funcție care i-a atras numeroși inamici și detractori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here