Zelenski, frustrat de reticența NATO și UE față de aderarea Ucrainei

Foto: Volodimir Zelenski/ Facebook

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat marţi frustrarea faţă de reticenţa NATO şi a Uniunii Europene, precaute faţă de presiunea Kievului care cere aderarea pe fondul unei crize cu Moscova, notează France Presse, potrivit Agerpres.

„Nu putem accepta ideea, care este foarte populară astăzi, despre (aderarea Ucrainei) la UE în 30 de ani şi (la) NATO în aproximativ 50 de ani. Aceasta îi demotivează şi îi contrariază pe toţi”, a declarat el în faţa corpului diplomatic ucrainean.

Ucraina aspiră „să obţină intrarea în UE în următorii ani şi un calendar pentru aderarea la NATO” în 2022, a adăugat şeful statului la această reuniune în vestul Ucrainei.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, această fostă republică sovietică de aproximativ 40 milioane de locuitori cere de mai mulţi ani aderarea la UE şi NATO, care sprijină Kievul în faţa conflictului său cu Rusia, dar exclude orice aderare pe termen scurt, aminteşte AFP.

O extindere a NATO pentru a include ţări ex-sovietice este o linie roşie pentru Rusia, care consideră Occidentul drept rival strategic şi a prezentat Washingtonului o listă de cereri, mai ales interzicerea oricărei extinderi a Alianţei către estul Europei.

Deşi NATO a respins deocamdată cererea Rusiei cu privire la aderarea Ucrainei, nu a fost stabilit niciun termen pentru posibila ei intrare.

Declaraţiile lui Zelenski intervin în momentul în care Rusia este acuzată că a masat aproximativ 100.000 de soldaţi în jurul Ucrainei, în pregătirea unei posibile invazii a vecinului său, potrivit AFP.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au înrăutăţit de la anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea în 2014, urmată de un război în estul Ucrainei cu separatiştii proruşi care sunt susţinuţi militar de Moscova, ceea ce Rusia neagă.

Debutul crizei cu Moscova în 2014 a sporit semnificativ popularitatea aderării la UE, susţinută în prezent de 58% dintre ucraineni, şi la NATO (62%), potrivit unui sondaj publicat în noiembrie de institutul ucrainean Rating.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here