400.000 de europeni au murit prematur din cauza aerului poluat (raport UE)

400.000 de europeni au murit prematur în 2016 din cauza aerului poluat de pe continent, a menționat Agenția Europeană a Mediului în cel mai recent raport, publicat astăzi. Analiza este făcută pe datele cele mai recente disponibile pentru toate statele UE, cele din 2017.

Potrivit raportului, aproape fiecare european care locuiește la oraș se expune zilnic la un nivel de poluare mai mare decât limita considerată sănătoase.

Cele mai periculoase sunt particulele fine (PM2.5). Concentrația a fost peste limitele europene în șapte țări europene: Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, Polonia, România și Slovacia. Pe lângă PM2.5, alți poluați periculoși sunt dioxidul de azot (NO2) și ozonul de la nivelul solului (O3)

PM 2.5

„Poluarea aerului este cel mai grav risc de mediu pentru sănătatea oamenilor” a spus AEM, potrivit Reuters.

PM 10
Ozon la nivelul solului
Dioxid de azot

Autorul raportului, expertul în calitatea aerului Alberto Gonzalez Ortiz de la Agenția Europeană pentru Mediu, au spus că nivelul particulelor periculoase din aer este în scădere în orașele europene, dar că scaderea nu este suficient de rapidă.

„Nu am ajuns încă la standardele UE și suntem și mai departe de standardele Organizației Mondiale a Sănătății” a spus Ortiz, citat de Reuters.

Legislația UE cere statelor-membre să evalueze nivelul, mai ales din zonele urbane, al unor poluanți precum ozon și particule din aer, și să ia măsuri dacă sunt depășite anumite limite. Principalele surse de emisii poluante sunt transporturile rutiere, centralele electrice, industria, agricultura și locuințele.

Combaterea poluării este una dintre prioritățile viitoarei Comisii von der Leyen. Președintele-desemnat la CE l-a delegat pe Frans Timmersmans să se ocupe de „European Green Deal”, pachetul de măsuri ecologice propuse pentru protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here