5 milioane de euro în ultimii 5 ani, costul tratamentului marilor arşi în străinătate. Asta pentru că România nu are un centru special destinat acestor pacienţi

Inquam Photos / Virgil Simonescu

În România, ţara cu cei mai mulţi mari arşi din Europa, nu avem încă un centru special destinat tratării marilor arşi. Tocmai de aceea, România a tratat arşi în spitalele din străinătate, iar costul a fost de aproape 5 milioane de euro în ultimii 5 ani. Suma nu este deocamdată achitată integral spitalelor din străinătate, iar banii sunt suportaţi din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, relatează News.ro.

Situaţia paturilor destinate persoanelor marilor arşi la ora actuală în România, la mai bine de 5 ani de la incendiul din clubul Colectiv: 21 de paturi în toată ţara

România are cei mai mulţi mari arşi din Europa – între 1400 şi 1500 anual –  dar nu există niciun centru pentru tratarea marilor arşi. Cea mai modernă secţie din ţară,aşteaptă încă avize pentru a putea angaja personal în plus

Avem 21  de paturi existente în spitalele din ţară, paturi destinate tratării marilor arşi, faţă de 11, câte existau în anul 2015: 11 paturi la spitalele Bagdasar Arseni, Floreasca şi Spitalul de Arşi, şi câte 5 locuri la spitalele din Timişoara şi Iaşi.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a furmizat, la solicitarea News.ro, date privind sumele cheltuite din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru tratamentele în străinătate acordate persoanelor care au suferit arsuri, în baza formularului european S2/E112. Cei mai mulţi pacienţi cu arsuri trimişi spre spitale din străinătate în utimii 5 ani au fost în 2015, în urma incendiului devastator din clubul Colectiv. Este vorba despre 36 de tineri.

Iată cum arată situaţia pacienţilor cu arsuri trataţi în străinătate, defalcat, pe ani, conform datelor obtinute de la CNAS de News.ro:

CNAS: Suma facturată pentru tratamentul planificat al pacienţilor arşi trataţi în străinătate în perioada 7.11.2015 – 31.10.2020 este de 4,801 milioane de euro, din care a fost achitată suma de 3,560 milioane de euro. Ce s-a întâmplat cu diferenţa de bani

„Termenul de decontare prevăzut de regulamentele europene este de 18 luni de la de la sfârşitul lunii în timpul căreia acestea au fost înaintate organismului de legătură al statului membru debitor pentru formularele acceptate şi de 36 de luni dacă sunt contestaţii. Suma facturată pentru tratamentul planificat acordat în baza documentului portabil S2 pacienţilor arşi, în perioada 7.11.2015 – 31.10.2020, este de 4,801 milioane euro, din care a fost achitată suma de 3,560 milioane euro. Diferenţa este constituită din sumele neachitate, al căror termen de plată nu a ajuns la scadenţă ( 0,94 milioane euro) sau sume contestate în curs de soluţionare ( 0,3 milioane euro)”, au explicat pentru News.ro reprezentanţii CNAS.

Cei mai mulţi pacienţi cu arsuri trataţi în străinătate, în urma incendiului de la Colectiv

După cum se poate observa, ponderea cea mai mare a documentelor portabile S2 emise de casele de asigurări de sănătate este corespunzătoare anului 2015 – fiind vorba de pacienţii răniţi în urma incendiului de la Clubul „Colectiv” din 30 octombrie 2015. Aceste documente portabile S2 au generat rambursări pe bază de facturi, o pondere semnificativă având-o sumele corespunzătoare tratamentului planificat – arşi acordat pacienţilor răniţi în urma incidentului de la Clubul  „Colectiv”, au precizat şefii CNAS.

CNAS a explicat pentru News.ro şi care este procedeul tehnic de decontare către spitalele din străinătate a sumelor necesare tratării şi recuperării pacienţilor cu arsuri. Pacienţii trebuie să fie asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România şi merg în străinătate dacă tratamentul de care au nevoie se află în pachetul de servicii medicale de bază din România, însă nu -i poate fi acordat în ţară.

Cheltuielile ocazionate de acordarea de servicii medicale asiguraţilor sistemului asigurărilor sociale de sănătate din România, aflaţi pe teritoriul unui alt stat membru al UE/SEE/Confederaţia Elveţiană, sunt rambursate de către casele de asigurări de sănătate în calitate de instituţii competente (România ca stat membru debitor), instituţiilor de securitate socială de la locul de şedere sau reşedinţă din statul membru creditor, prin intermediul instituţiilor de legătură (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – pentru România).

Documentul portabil S2 (fostul formular E112) reprezintă unul dintre documentele de deschidere de drepturi reglementat de regulamentele europene sus menţionate, serviciile medicale acordate în baza acestui document generând rambursări pe bază de facturi între casele de asigurări de sănătate şi instituţiile de asigurări sociale de sănătate din statele membre ale UE/SEE/Confederaţia Elveţiană, prin intermediul organismelor de legătură.

În cazul în care este necesară deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical planificat, asiguratul solicită aprobarea prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidenţă ca persoană asigurată.

Autorizarea presupune eliberarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a documentului portabil S2 ( fostul formular E112).

Autorizaţia se acordă în cazul în care sunt respectate cumulativ următoarele condiţii:

  • persoana solicitantă este asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;
  • tratamentul respectiv se află în pachetul de servicii de bază reglementat de legislaţia naţională şi în situaţia în care persoanei asigurate respective nu i se poate acorda un astfel de tratament într-un termen justificat din punct de vedere medical, avându-se în vedere starea de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii”, au explicat într-un comunicat scris oficialii CNAS pentru news.ro.

România are nevoie urgentă de un centru de tratare a marilor arşi. În toată ţara există doar 21 de paturi destinate arsurilor de complexitate medie

Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Suma este mare, dar, având în vedere că este un drept al pacienţilor, aş evita să calculez dreptul unui om la viaţă şi la sănătate raportându-mă strict la partea financiară. România are o problemă legată de pacienţii cu arsuri.

Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat pentru News.ro situaţia marilor arşi. Oficialul spune că suma de 4,801 milioane de euro este mare, dar şi că se fac paşi importanţi în construirea unor centre de mari arşi cu bani de la Banca Mondială.

„Suma este mare dar, având în vedere că este un drept al pacienţilor, aş evita să calculez dreptul unui om la viaţă şi sănătate raportându-mă strict la partea financiară. Aceşti oameni au beneficiat de o şansă în plus la viaţă, era dreptul lor. România are o problemă legată de pacienţii cu arsuri, aproximativ 10.000 de pacienţi se prezintă anual în spitalele din România cu arsuri de diferite grade. Din aceştia 1400 – 1500 de pacienţi sunt pacienţi cu arsuri severe, ceea ce noi numim marii arşi.

România are aproximatuv 300 de paturi pentru pacienţii cu arsuri, vorbim de diferite tipuri de arsură. Din acestea, doar 21 reprezintă paturi în care se poate trata în România arsură de complexitate medie. Mai avem şi 10 paturi destinate copiilor, însă avem o mare problemă în România vizavi de tratamentul marilor arşi adulţi, un număr de 1400 – 1500 de pacienţi cu arsuri grave este prea mult pentru orice ţară. În România cel mai înalt nivel de competenţă în ceea ce priveşte încadrarea o reprezintă unităţile funcţionale de mari arşi”, a declarat pentru News.ro Monica Athamer.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here