Pandemia de coronavirus i-a salvat pe constructorii care se ocupă de legătura feroviară dintre Aeroportul Henri Coandă și Gara de Nord, pentru că proiectul nu avea cum să fie gata luna aceasta.

Muncitorii au reușit să termine doar jumătate din tronsonul de trei kilometri care trebuie să lege aeroportul de tronsonul deja existent, astfel încât călătorii să nu mai fie nevoiți să meargă cu microbuzele sau pe jos până la tren. Urmează însă partea cea mai solicitantă a proiectului: ridicarea podului peste Drumul Național 1.

Marea provocare în acest moment o reprezintă legătura dintre podul deja realizat, de la limita cu DN1 până la terminalul sosiri, și podul realizat de la nivel de structură de rezistență, la limita zonei aflate în litigiu”, a declarat Liviu Trenchea, reprezentant al constructorului, pentru Digi24.

Proiectul la final, cu un exercițiu mic de imaginație, va fi un viaduct de 1,5 km, conectat la terminalul sosiri al Aeroportului Otopeni, la finele podului va fi o zonă de consolidare pe 900 metri și zona de racordare la calea ferată propriu-zisă va fi de 600 metri, după care trenul își va continua traseul până la Gara de Nord într-un timp estimat de aproape 19 minute”, a explicat Liviu Trenchea pentru sursa citată.

Chiar dacă, din punct de vedere al lucrărilor, proiectul pare să fie pe drumul cel bun, problemele ar putea veni din exterior.

Lucrările la podul care va traversa Drumul Național 1 se desfășoară la 10 metri de locuința unei femei, care s-a adresat instanței și a cerut oprirea urgentă a lucrărilor.

„Toată această lucrare nu este autorizată, nu au autorizație de construire pe aceast bucată. Se lucrează cu încălcarea deciziilor instanțelor, tot ceea ce vedeți aici este ilegal, până în capătul celălalt”, acuză Roxana Marișoiu, proprietar.

Oficialii spun că în zonă s-au făcut exproprieri, tocmai pentru a evita situații precum cea reclamată de femeie. Numai că aceasta nu a acceptat, până acum, oferta făcută de autorități.

„Noi avem autorizație de construire, lucrăm legal, am finalizat lucrările de relocare utilități și după cum se vede deja am început lucrările de foraj la ultimele trei pile”, spune Liviu Trenchea, reprezentant al constructorului.

Costurile finale ale lucrării se ridică la aproape 400 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here