750 de milioane de țânțari modificați genetic vor fi eliberați în Florida

Autoritățile locale din Florida Keys, statul american Florida, au aprobat planul prin care vor fi eliberați peste 750 de milioane de țânțari modificați genetic în 2021 și 2022, în ciuda obiecțiilor din partea rezidenților și a unei coaliții de ONG-uri de mediu, relatează CNN.

Țânțarul modificat genetic, denumit OX5034, a fost transformat astfel încât femelele să moară în stadiul de larvă, cu mult înainte de a produce ouă și de a crește suficient de mult cât să înțepe și să răspândească boli. Doar femelele de țânțar înțeapă și se hrănesc cu sânge, în timp ce masculii se hrănesc doar cu nectar.

Având în vedere toate crizele urgente cu care se confruntă țara noastră și statul Florida – pandemia de COVID-19, nedreptățile rasiale, criza climatică – administrația a folosit banii contribuabililor și resurse guvernamentale pentru un experiment de tip Jurassic Park. Ce ar putea să meargă prost? Nu știm, pentru că Agenția pentru protecția mediului (n. red. – parte a guvernului federal SUA) a refuzat să analizeze cu seriozitate riscurile de mediu”, a spus Jaydee Hanson, director de politici la Centru Internațional pentru Evaluarea Tehnologiei și Siguranța Alimentară, într-un comunicat emis miercuri.

Propunerea a primit deja acord la nivelul autorităților de stat și celor federale. Aprobat de EPA, proiectul pilot este creat pentru a testa dacă țânțarii modificați genetic sunt o alternativă viabilă la pulverizarea de insecticide pentru Aedes aegypti, specia de țânțar care este purtătoarea a numeroase boli grave precum febra Zika, febra denga sau febra galbenă.

Noii țânțari modificați genetic vor fi folosiți și în Harris County, în Texas, începând cu 2021, conform Oxitec, compania care a dezvoltat organismele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here