A fost inaugurată ”cea mai mare închisoare din America”

Preşedintele El Salvador, Nayib Bukele, a prezentat marţi „cea mai mare închisoare din America” în care ar urma să fie închişi 40.000 de presupuşi gangsteri, în linia sa politică de „război” împotriva infracţionalităţii, relatează AFP, citată de Agerpres.

Şeful statului nu a precizat data primelor transferuri de deţinuţi, în contextul în care aproape 63.000 de presupuşi membri ai unor bande sunt deţinuţi de autorităţile salvadoriene.

Potrivit lui Nayib Bukele, gangsterii deţinuţi de guvernele precedente aveau acces la „prostituate, PlayStation, televizoare, telefoane mobile şi calculatoare”.

În schimb se intenţionează ca viitorii deţinuţi ai „Centrului de izolare a terorismului” să fie obligaţi să muncească, a explicat ministrul adjunct al Justiţiei şi Securităţii publice, Osiris Luna.

Construit într-o zonă rurală apropiată de Tecoluca, la 74 km sud-est de capitala San Salvador, acest gigantic centru penitenciar se întinde pe 166 de hectare, a spus ministrul lucrărilor publice, Romeo Rodriguez.

Acest bastion, „cea mai mare închisoare din toată America”, potrivit lui Romeo Rodriguez, va fi supravegheat zi şi noapte de 600 de soldaţi şi 250 de poliţişti.

Arestările masive de presupuşi infractori de către guvernul din El Salvador, în cadrul „războiul” său împotriva bandelor, sunt criticate de organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

În ţară a fost decretată starea de excepţie, care le permite autorităţilor să deţină suspecţi fără ordonanţă juridică. Măsura a fost aprobată de Congres, drept răspuns la o escaladare a violenţelor care s-a soldat cu 87 de morţi între 25 şi 27 martie.

Vineri, Humans Rights Watch a denunţat o „suprapopulare extremă” în douăzeci de centre de detenţie din El Salvador, care numără 30.000 de locuri fără noua închisoare.

Nayib Bukele a anunţat iniţial că închisoarea gigantică urma să fie terminată în septembrie. Autorităţile nu au făcut publice motivele acestei întârzieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here