A început numărătoarea inversă. The Times: ISIS-K ar putea declanșa un nou război în Afganistan

ISIS-K se întărește recrutând din toată Asia Centrală jihadiști nemulțumiți pentru a se alătura luptei împotriva talibanilor, potrivit unui fost șef al spionajului din Afganistan. 

Rahmatullah Nabil, fost director al serviciului de informații al Afganistanului, Direcția Națională de Securitate, a declarat pentru The Times că ISIS-K își va consolida insurgența. Declarațiile sale vin după ce 7 persoane au fost ucise, inclusiv un copil, și 30 rănite în bombardamentele de weekendul trecut.  

Nemulțumirea crește în rândurile talibanilor, centrată pe o presupusă ruptură între facțiunile loiale Mullah Abdul Ghani Baradar, vicepremierul care a condus discuțiile de pace cu SUA, și susținătorii lui Sirajuddin Haqqani, șeful rețelei din spatele multora dintre cele mai grave atacuri sinucigașe din ultimii 20 de ani. Haqqani este acum ministru de Interne în regimul taliban de la Kabul. 

Nabil a sugerat că luptătorii talibani care erau nemulțumiți de reformele ideologice ale grupului Baradar, cum ar fi permiterea femeilor de-a merge la școală și de-a ocupa locuri de muncă, se alătură ISIS-K, iar acest lucru deschide perspectiva unui nou război pentru controlul Afganistanului între grupările jihadiste. 

Nucleul actual al luptătorilor ISIS-K este alcătuit din dezertori din rândurile talibanilor afgani și pakistanezi, precum și din rețeaua Haqqani. În ciuda vrăjmășiei comune a grupărilor față de Occident și-a sprijinului pentru islamismul sunnit dur, ISIS-K este un inamic al talibanilor. 

Grupul, cunoscut și sub numele de Statul Islamic al provinciei Khorasan sau ISKP, și-a revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaș care a vizat mulțimile aflate în fața aeroportul Kabul, pe 26 august, în timpul evacuării occidentale, care s-a soldat cu moartea a 13 soldați americani și a peste 200 de afgani. În zilele de după atac, președintele Biden a avertizat ISIS-K: „Nu am terminat încă cu voi.” 

Mai târziu, întrebat la un briefing al Pentagonului dacă este posibil ca armata SUA să colaboreze cu talibanii împotriva lui ISIS-K, generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major, a spus că este „posibil”. 

Nabil a spus: „Multe grupări militante regionale – uzbeki, tadjici, uiguri și turkmeni din Afganistan și Asia centrală – nu văd niciun rost în a-i mai urma pe talibani și vor căuta să adere la ISKP. Chiar și luptătorii talibani care sunt mai radicali, în special în est, nu acceptă autoritatea talibanilor și vor trece foarte probabil la ISKP.” 

Jalalabad, capitala provinciei de est Nangarhar, a fost reduta ISIS-K de când grupul a apărut pentru prima dată în 2014. Ulterior, a făcut incursiuni în alte zone, în special în nord.  

Washingtonul a estimat că gruparea numără aproximativ 2.000 de luptători, dar se crede că acum trece printr-o creștere semnificativă. În timp ce talibanii au luptat împotriva ocupației americane din Afganistan, ISIS-K s-a luptat cu forțele străine și cu talibanii pentru controlul rutelor de contrabandă, ca parte a eforturilor Statului Islamic de a crea un califat global. 

Potrivit Misiunii ONU de Asistență în Afganistan, ISIS-K a efectuat 77 de atacuri în primele patru luni ale acestui an. Cu toate acestea, atacurile lor cresc în frecvență și înverșunare. 

În Jalalabad, scena atacurilor ISIS-K din weekend, a crescut furia populară din cauza eșecului talibanilor de-a restabili ordinea. „Ne-am gândit că, de când au venit talibanii, va veni pacea”, a declarat pentru AP Feda Mohammad, fratele unui șofer de ricșă în vârstă de 18 ani, care a fost ucis în una dintre exploziile de duminică. „Dar nu există pace, siguranță.”  

Abdullah, un negustor din Jalalabad, a declarat: „Mizeria noastră a atins apogeul. Oamenii nu au locuri de muncă, își vând covoarele pentru a cumpăra făină… Încă au loc explozii și ISIS-K susține atacurile.” 

Douglas London, fost șef al operațiunilor antiteroriste ale CIA pentru sudul și sud-vestul Asiei și autor al cărții The Recruiter: Spying and the Lost Art of American Intelligence, a declarat că retragerea SUA și prăbușirea guvernului afgan au oferit ISIS-K o oportunitate perfectă de-a se extinde.  

„Pericolul pentru talibani și pentru regiune provine din recrutările și finanțările suplimentare pe care le-ar putea câștiga din succesele recente”, a declarat London pentru The Times. 

Centrul Soufan, cu sediul la New York, a declarat săptămâna aceasta că ISIS-K reprezintă acum „unul dintre cele mai grave riscuri pentru viitoarea divizare a talibanilor, într-un moment în care grupul caută să adune forță și să joace un rol major în Afganistan.” 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here