Aurelian Bondrea, fondatorul Universității Spiru Haret, a murit la vârsta de 92 de ani, a anunțat instituția de învățământ într-un comunicat.

Cu profundă tristețe, comunicăm trecerea în neființă a fondatorului nostru, Profesorul Universitar Doctor, Aurelian Gh. Bondrea. Succesul celei mai mari instituţii de învăţământ superior privat din România este datorat preocupării sale continue pentru inovaţie în educaţie”, anunță instituția în comunicat.

Timp de trei decenii, peste 330.000 de români au beneficiat de un acces generos la studii esențiale pentru împlinirea lor profesională și umană, urmând principiile părintelui învățământului modern, Spiru Haret: “Binele social necesită creșterea pozitivă a coordonatelor sociale ale fiecărui individ”, se mai spune în comunicatul universității.

Universitatea Spiru Haret a fost de-a lungul timpului implicată în mai multe anchete, în cea mai recentă procurorii DIICOT efectuând în luna decembrie a anului trecut percheziții la sediul din București al instituției de învățământ superior.

Conform unor informații ajunse în presă în urma scandalurilor legate de această universitate, Bondrea senior a trecut doar prin școli de partid, toate urmate la fără frecvență, iar Bondrea junior a fost lector la Academia „Ștefan Gheorghiu”. Aurelian Gh. Bondrea scotea pe bandă rulantă absolvenți de facultate și profesori universitari, așa cum se făcea la școlile de partid urmate de el, potrivit Adevărul.

*Fostul președinte Ion Iliescu, Doctor Honoris Causa al Universității Spiru Haret

Printre puținele personalități cu titlul Doctor Honoris Causa al Universității Spiru Haret se numără fostul președinte Ion Iliescu, cel care în 2004, chiar la finalul mandatelor sale la Cotroceni, l-a medaliat pe Bondrea senior cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer, scrie Edupedu.ro.

Succesul fondatorului Universității Spiru Haret, ar fi fost un apropiat al Elenei Ceaușescu

Bondrea senior și-a început liceul în 1944 la fară frecvență, iar în 1946, la 18 ani, s-a înscris în Partidul Muncitoresc din România (titulatura PCR de la acea vreme). La doar un an de la începerea liceului, acesta devine învățător suplinitor, după care ajunge directorul căminului cultural din comuna natală, Mateiesti, județul Vâlcea, urmează apoi un curs de 3 luni la școala de partid de pe lângă Comitetul Regional PCR Vâlcea, după care ajunge redactor la ziarul „Secera și ciocanul”, editat de Comitetul Regional PCR Pitești, conform sursei citate.

În 1953, Bondrea senior urmează cursul de lectori organizat de Școala de științe sociale „A. A. Jdanov”, după care este promovat la Secția de propaganda și agitație a Comitetului regional PCR Pitești.

În CV-ul lui Bondrea senior sunt trecute studiile de la Școala politică „Ștefan Gheorghiu”, făcute la fără frecvență, înainte de 1960.

A ajuns la Secția de propagandă și agitație a Comitetului Central (CC) al PCR, unde se spune că s-ar fi apropiat de Elena Ceaușescu, cea numită „Cabinetul 2”.

Percheziții la „Fabrica de diplome” Spiru Haret

În 2019, procurorii DIICOT au făcut percheziții la Universitatea Spiru Haret, unde, potrivit unui comunicat oficial, mai multe cadre universitare erau suspectate că, pe parcursul anului universitar 2018 – 2019, au format un grup infracțional organizat care a avut ca scop facilitarea promovării de către mulți studenți a examenelor.

Spiru Haret era cunoscută ca și „fabrica de diplome” în urma scandalului lansat de fostul ministru Ecaterina Andronescu, care a încercat să anuleze absolvenților universității dreptul de a intra în învățământ.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here