Acțiunea de evacuare a civililor din Mariupol a eșuat. Rușii au deschis focul asupra populației

Crucea Roșie confirmă oprirea acțiunii de evacuare a civililor din Mariupol, iar Consiliul Local din oraș afirmă că rușii nu au oprit bombardamentele.

„Încercările eșuate (de evacuare) de ieri și de azi accentuază lipsa unui acord detaliat și funcțional între cele două părți aflate în conflict. Astăzi, echipele noastre au început să deschidă rutele de evacuare din Mariupol înainte ca ostilitățile să fie reluate. Echipele noastre rămân în Mariupol și sunt gata să ia parte la viitoare încercări (de evacuare) dacă părțile ajung la un acord detaliat, pe care numai ele îl pot aplica și respecta”, se arată într-un mesaj al organizației Crucea Roșie.

Separatiştii pro-ruşi şi Garda Naţională din Ucraina s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să stabilească un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, duminică, a doua oară când părţile au încercat să îl organizeze, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Postul de televiziune Ukraine 24 a prezentat un luptător din Regimentul Azov al Gărzii Naţionale care a declarat că forţele ruse şi pro-ruse care au încercuit oraşul portuar cu aproximativ 400.000 de locuitori au continuat să bombardeze zonele care trebuiau să fie sigure.

Agenţia de presă Interfax a citat un oficial al administraţiei separatiste din Doneţk care a acuzat forţele ucrainene că nu au respectat încetarea temporară a focului.

Oficialul separatist a declarat că doar aproximativ 300 de persoane au părăsit oraşul.

Autorităţile ucrainene au declarat anterior că au planificat să evacueze peste 200.000 de persoane din Mariupol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here