Acţiuni făcute scrum, după zvonuri că SUA ar putea reduce conţinutul de nicotină din ţigări

Sursa: Pixabay

Acţiunile producătorilor de ţigări au înregistrat scăderi semnificative după ce în presă au apărut zvonuri că Guvernul american analizează o reglementare care ar reduce conţinutul de nicotină al ţigărilor până la un nivel care nu creează dependenţă, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Luni, capitalizarea de piaţă a grupului Altria Group Inc., producătorul ţigaretelor marca Marlboro, a scăzut cu aproape şase miliarde de dolari în timp ce marţi dimineaţa acţiunile British American Tobacco Plc au scăzut cu până la 6,6%. Titlurile Imperial Brands Plc s-au depreciat şi ele cu până la 5% la bursa de la Londra.

Potrivit Wall Street Journal, care citează surse din apropierea acestui dosar, Administraţia Biden are în vedere o reglementare care ar reduce conţinutul de nicotină al ţigărilor. De asemenea, Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) ar putea interzice ţigările mentolate, susţine articolul din Wall Street Journal.

Industria ţigaretelor se aşteapă de mai mulţi ani la o decizie cu privire la conţinutul de nicotină. FDA a declarat încă din 2018 că intenţionează să adopte o astfel de reglementare, ceea ce a determinat grupul Altria la acea dată să spună că nu este clar dacă o astfel de măsură poate fi pusă în practică sau dacă va duce la reducerea fumatului.

Astfel de reglementări vor avea un „impact sever” asupra industriei tutunului dar cel mai probabil va fi nevoie de mai mulţi ani pentru implementarea lor, estimează Adam Spielman, analist at Citigroup. „Realitatea politică cere existenţa unor alternative răspândite care sunt recunoscute ca având un grad mai mic de risc. În prezent, sunt foarte puţine produse de acest fel”, a subliniat Adam Spielman.

În replică, grupul Altria a spus că orice acţiune a FDA „trebuie bazată pe date ştiinţifice şi dovezi şi de asemenea trebuie să ţină cont de consecinţele reale ale unor astfel de măsuri, inclusiv creştere pieţei ilegale şi impactul asupra a sute de mii de locuri de muncă”.

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente era aşteptată să îşi exprime poziţia faţă de ţigările mentolate până la data de 29 aprilie, conform unui termen limită impus în cadrul unui proces. Într-o acţiune înaintată de African American Tobacco Control Leadership Council, acest organism a dat în judecată FDA susţinând că aceasta din urmă şi-a rezervat o perioadă de timp foarte mare pentru a răspunde la o petiţie publică depusă în urmă cu cinci ani şi care cere interzicerea ţigărilor mentolate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here