Activişti pentru climă au protestat în faţa tabloului ”Rondul de Noapte”, la Amsterdam

Zece activişti olandezi pentru climă din mişcarea Extinction Rebellion au organizat duminică un protest în faţa tabloului „Rondul de Noapte”, pictat de Rembrandt şi expus la Rijksmuseum din Amsterdam, informează DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

Postul public de televiziune NOS a prezentat imagini cu un grup de 10 tineri activişti în timp ce scandau sloganuri pe teme climatice în faţa celebrei picturi, care este protejată printr-un geam de securitate. Doi dintre protestatari purtau un afiş ce prezenta o replică a faimosului tablou, în care personajele din pictura originală erau arătate stând în apă până la nivelul taliei, o trimitere la sloganul oficial al grupării Extinction Rebellion: „Nu există artă pe o planetă inundată”.

„Ştiinţa este clară, nu mai putem evita acest lucru: Pământul se încălzeşte, nivelul mării creşte, iar vremea devine tot mai extremă. Este evident că aceste lucruri sunt cauzate de industria combustibililor fosili, o industrie pe care Rijksmuseum continuă să o sponsorizeze”, a declarat tânăra activistă Yara, în vârstă de 19 ani, referindu-se la parteneriatele încheiate de muzeul olandez cu companiile KLM şi ING.

Cei zece protestatari, cu vârste cuprinse între 14 şi 22 de ani, au purtat tricouri pe care erau imprimate sloganuri climatice, iar unii dintre ei au fost susţinuţi în timpul evenimentului de părinţii şi bunicii lor.

Un purtător de cuvânt de la Rijksmuseum a declarat pentru agenţia de presă olandeză ANP că pictura lui Rembrandt nu a fost avariată în cadrul acestei acţiuni, iar protestatarii au fost escortaţi apoi de gărzile de securitate, fără incidente, în afara muzeului.

„Rondul de noapte” este considerat cel mai faimos tablou al pictorului Rembrandt van Rijn (1606-1669).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here