Acuzații de ucidere din culpă la secția ATI Covid a Spitalului Județean Sibiu, după ce un fost angajat a reclamat că pacienții erau sedați și legați de paturi

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au decis, vineri, schimbarea încadrării juridice a faptei în dosarul în care este investigat modul în care au fost tratați pacienții cu COVID de la Secţia ATI a spitalului judeţean, de la omor calificat în ucidere din culpă.

Potrivit procurorilor, au fost deschise 13 dosare pentru ucidere din culpă, pentru tot atâtea persoane care au decedat în secţia respectivă şi pentru care s-au înregistrat plângeri penale.

Dosarul a fost deschis în 8 martie, după ce un fost angajat al spitalului a acuzat că pacienţii din Secţia ATI Covid erau sedaţi încă de la început şi legaţi de paturi. Acesta a reclamat faptul că, ținând cont de starea gravă în care se află, sedarea însemna deces.

Relatările au fost publicate în 7 martie, de publicaţia on-line „Turnul Sfatului” în articolul intitulat „Şi eu am omorât oameni! Dezvăluiri şocante din Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean”.

Prin ordonanţa din data de 08.03.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. Astfel, din materialul probator administrat în cauză nu a rezultat că pacienţii internaţi pe secţia ATI Covid a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au decedat ca urmare a unor acţiuni săvârşite cu intenţie directă sau indirectă de personalul medical al acestei instituţii”, a transmis, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un comunicat.

Parchetul a precizat însă că, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijenţe medicale.

Întrucât, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijenţe medicale, prin ordonanţa din data de 02.12.2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracţiunea de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. în infracţiunile de ucidere din culpă, prev. şi ped. de art. 192 al. 2 din C.p.. De asemenea, prin aceeaşi ordonanţă, s-a dispus disjungerea şi formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat pentru care în cauză s-a formulat plângere penală”, a mai transmis Parchetul Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here