Adevărații monștri de la Caracal

Dispariția unei fete și uciderea ei într-un mod șocant au declanșat nu doar o anchetă, ci un întreg fenomen, scrie Newsweek România.

Pe de o parte am putut vedea revoltați lipsa totală de profesionalism și de omenie a celor denumiți, iată, fără niciun fel de acoperire reală, „oamenii legii“ și, pe de altă parte, transformarea acestui caz grav într-o platformă de lansare electorală, de imagine sau de propagandă.

Dialogul incalificabil al polițistului de la 112 cu o fată care suna disperată pentru a-și salva viața, identificarea tardivă a locului în care era sechestrată și amânarea incalificabilă a descinderii în casa unui presupus criminal în serie arată, de fapt, starea generală a unui sistem care numai în slujba cetățeanului nu lucrează.

Intervenția în anchetă a unui personaj precum Alexandru Cumpănașu, aflat mereu în apropierea instituțiilor de forță ale statului de la care a obținut beneficii enorme și nemeritate, demonstrează nivelul conducerii acestora și arată de ce lucrurile nu se vor schimba prea curând.

Ca urmare a fantasmagoriilor din jurul acestui caz, răspândite de Cumpănașu în campania sa pentru alegerile prezidențiale sau de enormitățile propovăduite de un avocat obișnuit al OTV-ului, la care se adaugă speculațiile fără acoperire ale jurnaliștilor din echipa lui Cătălin Tolontan, astăzi se vorbește mai mult despre faptul că Alexandra Măceșanu ar fi fost văzută, precum Elodia, pe vremuri, prin țări străine și că FBI ar vrea să-i protejeze pe americanii de la Deveselu.

Până acum, în mod real, nu există abolut nicio probă care să sprijine cât de puțin aceste teorii ale conspirației. Dar rușii de la „Sputnik“ preiau și rostogolesc toate aceste invenții în sute de articole.

Cauzele reale ale producerii acestei tragedii, modul catastrofal în care a decurs ancheta și faptul că un caz similar ar putea avea loc din nou sunt lucruri despre care aproape că nu se mai vorbește. Aici ar trebui să fie căutați adevărații monștri din Caracal.

Filiera Deveselu

La doar câteva zile de la uciderea Alexandrei Măceșanu, site-ul Sputnik scria despre o filieră a militarilor americani de la Deveselu. 

Site-ul se folosea de câteva referiri din presă, inclusiv o remarcă a lui Mircea Badea, care a menționat că locul crimei era la 20 de kilometri de această unitate militară. „Presupusul criminal, suspect de trafic de persoane pentru soldații NATO de la Deveselu“, scria „Sputnik“. 

Această ipoteză a explodat însă în momentul în care a fost preluată și amplificată de „Libertatea“, sub titlul „Cum i-a scăpat DIICOT pe militarii din Deveselu, deși au cumpărat de la traficanți sex cu fete de 14-16 ani“. Articolul nu identifica niciun militar care să fi fost implicat în acest caz.

Sputnik.md a preluat, cu entuziasm, intoxicările lansate de presa română

Pentru a întări sugestia că trupele americane sunt implicate, „Libertatea“ afirma că partidele de sex se desfășurau într-un loc care „are aerul unui motel de autostradă din SUA“. 

Publicația susținea că ancheta împotriva americanilor a fost oprită de „cei mari“ și promitea că va continua cercetarea acestui caz. Până în acest moment, nu există nicio probă referitoare la implicarea vreunui militar american în crima de la Caracal.

Cătălin Tolontan

O așa-zisă anchetă este publicată în „Libertatea“ și asumată de Cătălin Tolontan în calitate de coordonator editorial al grupului Ringier.

Articolul alimentează speculațiile prin care crimele de la Caracal sunt puse în legătură cu rețelele de prostituate care ar deservi militarii americani de la baza Deveselu.

Articolul din „Libertatea“ speculează declarațiile unor fete care au fost victimele unei rețele de prostituție în perioada 2011 -2012,  cuprinse într-un dosar instrumentat de DIICOT Olt.

Printre altele, victimele vorbesc despre soldați americani, fără a-i identifica în vreun fel, într-o perioadă în care la Deveselu nu apăruseră încă trupele americane. Pe această temă, site-ul „Sputnik“ a avut sute de articole de la începutul cazului Caracal.

Tolontan, nici un regret

Newsweek România i-a adresat o serie de întrebări lui Cătălin Tolontan în legătură cu articolul despre legătura dintre militarii de la Deveselu și crimele din Caracal. Răspunsurile primite au fost semnate de „echipa“ ziarului „Libertatea“.

Newsweek România:Credeți că titlul – „16 minore din Caracal forțate să facă sex cu români, manageri austrieci și soldați americani! Cum i-a scăpat DIICOT pe militarii din Deveselu, deși au cumpărat de la traficanți sex cu fete de 14-16 ani“ – este susținut de faptele relatate în articol?

Libertatea: Da. Am consultat de trei ori dosarele din 2012 şi 2014 de la Tribunalul Olt, cu privire la reţelele de trafic de minore. În dosarul din 2012, cetăţenii americani sunt menţionaţi – nenominal – de trei dintre fetele traficate, doi părinţi, un patron de restaurant şi în rechizitoriul întocmit de procurori. 

Ați găsit elemente noi care arate că militarii americani din Deveselu ar fi fost investigați de DIICOT? Sau că DIICOT ar fi întrerupt ancheta din motive politice? Fiindcă la finalul articolul afirmați că „investigația Libertății continuă“. 

Nu am afirmat că soldaţii americani ar fi fost anchetaţi de DIICOT, ci dimpotrivă, conform dosarului, nu au fost nici măcar identificaţi. Nu am afirmat că DIICOT ar fi iertat soldaţii americani – sau alţi clienţi ai reţelei – din motive politice. Investigaţia „Libertatea“ privind reţeaua de trafic de minore a continuat.

Aveți vreun regret în legătură cu acel articol?

Da, regretăm că nu am reuşit să aflăm mai multe lucruri.

Citește dosarul special integral Adevărații monștri de la Caracal

Foto: INQUAM/Octav Ganea


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here