Adrian Câciu: România nu mai este o ţară în curs de dezvoltare. Anumite elemente de facilitate din zona fiscală cred că şi-au atins maximul de potenţial

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, afirmă, referindu-se la implementarea unei impozitări progresive şi a unei taxe de solidaritate, că România nu mai este o ţară în curs de dezvoltare şi că nu trebuie să fie ”o insulă” în Europa din punctul de vedere al fiscalităţii. „România nu mai este o ţară în curs de dezvoltare şi anumite elemente de facilitate din zona fiscală cred că şi-au atins maximul de potenţial”, afirmă ministrul de Finanţe, informează News.ro.

„Din punctul meu de vedere, aceste discuţii vor avea loc după ce toate elementele de fundamentare sunt realizate. Suntem, totuşi, nu o insulă în Europa, deşii unii vor să ne păstreze o insulă. Trebuie să ne uităm la modul în care există abordare fiscală în ţările europene, modelele de lângă noi sau modelele din centrul Europei şi trebuie să ne raportăm la nivelul de dezvoltare al României. România nu mai este o ţară în curs de dezvoltare şi anumite elemente de facilitate din zona fiscală cred că şi-au atins maximul de potenţial. Aceste elemente care spun despre o anumită facilitate că are un vârf de potenţial, că este bună sau că începe să nu mai aibă randament din perspectivă economică fac obiectul analizelor de la Ministerul de Finanţe. Noi vom veni în faţa coaliţiei cu toate fundamentările. Cred că e pentru prima oară în istorie în care un guvern şi o coaliţie îşi asumă să creeze un grup de lucru de specialişti la nivel transpartinic astfel încât soluţiile cu care se vine spre decizia politică să fie prezentate transpartinic şi nu să fie opinia unuia dintre partide sau uneia dintre persoane”, a afirmat Adrian Câciu duminică, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PSD Giurgiu, întrebat despre impozitarea progresivă şi despre impunerea unei aşa-numite taxe de solidaritate.
Ministrul a precizat că poartă încă de la începutul anului discuţii cu mediul de afaceri „cu privire la soluţii fiscale” care ar trebui implementate în economie.
„Nu o să intru în abordarea despre un tip de impozit sau altul la acest moment, aştept să avem toate analizele şi să avem decizia asupra modului în care statul român înţelege să-şi consolideze economia. Regimul fiscal este un element de consolidare a economiei, nu este un element de sancţionare a economiei şi ăsta este un principiu pe care mulţi l-au uitat şi, dincolo de toate, trebuie să existe o echitate fiscală între cei care fac business în România, dar şi o echitate socială din perspectiva celor care muncesc în România”, a adăugat Adrian Câciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here