Adrian Cioroianu: Discursul lui Putin despre România are menirea de a hrăni resentimentele față de Ucraina

Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Discursul de luni al lui Vladimir Putin a avut ”mai curând menirea de a hrăni resentimentele” din România, Ungaria și Polonia în privința Ucrainei, potrivit istoricului Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe.

Toate țările care au intrat în NATO au tratate cu vecinii lor pentru că asta era una dintre condițiile intrării în NATO. Or, care era pericolul ca Ucraina să intre în NATO câtă vreme i-ar fi trebuit un tratat cu Rusia?”, a spus fostul ministru de Externe într-o emisiune la B1 TV.

Evident că președintele Putin acum – și discursul oficial din Rusia are mai curând interesul de a dezbina perspectivele noastre, din România, din Polonia, din Ungaria. Într-adevăr, în teritoriul Ucrainei de astăzi se află foste provincii din România, din Polonia, din Ungaria, dar vă întreb, cine a trasat granițele Ucrainei? Granițele Ucrainei în perioada comunistă au fost trasate de la Kiev? Au decis ucrainenii aceste lucruri sau a fost tot Kremlinul, Kremlinul condus atunci de Stalin, ulterior de Hrușciov, de Brejnev, de toți ceilalți până la Mihail Gorbaciov, care el a fost mai curând surpriza, o surpriză plăcută pentru noi, pentru că rușii și nici domnul Putin nu și-i aduc aminte cu mare plăcere pe Mihail Gorbaciov sau pe liderul care au urmat, Boris Elțîn. Aceste afirmații de aseară ale președintelui Putin au mai curând menirea de a hrăni resentimentele față de Ucraina din rândul țărilor noastre, or aici lucrurile, cum să spun, că ne place, că nu ne place, ele sunt relativ clare”, a explicat Adrian Cioroianu.

Noi avem tratate, avem tratate și cu ungurii, avem tratate și cu ucrainenii, avem tratate cu toți vecinii noștri. Toate țările care au intrat în NATO au tratate cu vecinii lor pentru că asta era una dintre condițiile intrării în NATO, or care era pericolul ca Ucraina să intre în NATO câtă vreme i-ar fi trebuit un tratat cu Rusia? Atâta vreme cât Ucraina n-avea tratate cu toți vecinii ei, șansele de a intra în NATO erau practic zero, deci ideea asta că este salvată Ucraina de o viitoare înghițire de către NATO e fără obiect. Ce se întâmplă acum e mai curând perspectiva președintelui Putin asupra faptului că Ucraina este de fapt o soră mai mică a Rusiei și trebuie să rămână alături de Rusia”, a mai spus Adrian Cioroianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here