Inquam Photos / Octav Ganea

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman și-a exprimat speranța, într-un interviu pentru Ziarul de Iași, că Rusia și alte ”forțe maligne” nu vor încerca să influențeze alegerile din România.

Întrebat dacă România ar trebui să se teamă suplimentar de faptul că Rusia ar putea interveni și influența alegerile interne, Adrian Zuckerman a declarat: „Din păcate forțele maligne și influențele din afara României, din Rusia și din alte țări, care încearcă să destabilizeze țara, nu pot să fie ignorate. Sper că Rusia nu o să se amestece în alegerile din Romania, dar au fost până acum o mulțime de forțe maligne care au încercat să influențeze populația română în feluri diferite”.

Chestionat în legătură cu o eventuală intervenție a Rusiei în alegerile care vor avea loc în această toamnă în SUA, Adrian Zuckerman a declarat: ”Eu voi fi în România, nu în SUA, dar sunt sigur că toate măsurile de precauție pe care ar trebui să le ia Guvernul din SUA au fost deja luate ca să protejeze alegerile împotriva oricăror forțe externe”.

Despre schimbările care au loc acum în Moldova și despre șansele ca aceasta să se apropie de Europa astfel încât să putem discuta la un moment dat chiar de aderarea la UE, diplomatul american a afirmat că există totuși speranța într-un parcurs pro-european al Republicii Moldova:

Statele Unite, România și Guvernul român sunt unite în speranța că viitoarele alegeri din Moldova vor fi libere și că oamenii din Moldova o să aibă prilejul să voteze fără influențe negative din Rusia sau din alte țări. Credem și sperăm că dacă asta o să se întâmple, Moldova va fi democratică și va avea un guvern democratic, pro-european, cum a mai fost, și sperăm că populația din Moldova o să aibă șansa să nu fie influențată într-un fel și să poată să aleagă un guvern în mod liber”.

Interviul în întregime poate fi citit aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here