Consilierul local PNL, Răzvan Timofciuc, acuză Primăria Iaşi că a ordonat tăierea altor arbori din zona centrală a Iaşului, informează ziaruldeiasi.ro. Dezvăluirea vine să confirme afirmațiile ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, care a declarat vineri că ȋn România se taie, ȋntr-un an, aproximativ 38,6 milioane de metri cubi de lemn, din care 20 de milioane ilegal, respectiv, peste cifrele oficiale. Mihai Chirica, primarul Iașului defrișează de ani buni copacii seculari ai orașului.

Ultima acțiune de defrișare a început pe malul Bahluiului. Din informaţiile obţinute de „Ziarul de Iaşi”, ordinul nu a venit de la municipalitate, ci de la „Apele Române”: „La solicitarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași s-au marcat arborii de pe albiile aferente municipiului Iași de către instituțiile abilitate. Conform legii Apelor 107/1996 arborii crescuți spontan urmează sa fie înlăturați. Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași a încheiat un protocol cu PMI, protocol care s-a aprobat prin hotărârea Consiliului Local Iași nr. 89/21 martie 2019. În baza acestui protocol, PMI prin serviciile publice au început înlăturarea acelor copaci”.

Liberalul a făcut o înregistrare video, în această dimineaţă, cu mai multe „cioturi” rămase pe Splai Bahlui – mal drept. El a precizat că va sesiza Garda de Mediu.

Mihai Chirica a ordonat tăierea brazilor ”comuniști” din centrul Iașului

Tăierile de arbori pe Bahlui nu sunt prima ”ispravă” a edilului Iașului, Mihai Chirica. Zeci de tei seculari, doborâți și înlocuiți cu salcâmi japonezi, au dus la o adevarată revoltă în 2013 în Iași. În cele din urmă, blamații salcâmi au fost scoși și înlocuiți tot cu tei, în 2015.

La șase ani după ce declanșa un scandal imens ordonând tăierea teilor din centrul orașului, Mihai Chirica a repetat sfidarea, în luna martie 2019: a ordonat tăierea brazilor din fața Palatului Culturii. Copleșit de un torent de înjurături din partea ieșenilor, Chirica a dat un răspuns debil: copacii erau ”comuniști”. Ca să fie limpede cam cât de proști îi crede primarul pe ieșeni, tăierea brazilor venea la doar câteva zile după ce Iașul fusese desemnat oficial cel mai poluat oraș din țară. Chirica fie n-a recunoscut problema – ”e o gogomănie asta cu poluarea”, fie a luat-o ca pe o glumă – ”suntem cel mai poluat oraș din galaxie”, iar mai nou a dat cu barda la propriu, defrișând brazii de la kilometrul zero al Iașului. PNL a descoperit după defrișare că nu există autorizații legale pentru tăierea brazilor, ceea ce înseamnă că MIhai Chirica este anchetabil penal în acest caz, scria topiasi.ro. 

Defrișările din România, la cote alarmante
Ministrul Costel Alexe a susținut, vineri, o conferință de presă având ca temă clarificarea rezultatelor Inventarului Forestier Național – Ciclul II – 2013-2018(IFN). La eveniment, alături de ministru, a participat și Gheorghe Marin, șeful departamentului IFN din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”- ICAS, care a prezentat și a explicat rezultatele IFN II.

Primul lucru pe care am vrut să ȋl văd când am venit la minister a fost raportul Inventarului Forestier Naţional”, a declarat Costel Alexe.

Am descoperit acolo nişte cifre şocante, atât de şocante ȋncât la prima citire mi-a fost greu să le cred. L-am chemat la Minister pe domnul Marin Gheorghe, responsabilul pentru realizarea IFN, să ȋmi explice exact cum s-a derulat tot procesul de documentare, care au fost tehnicile folosite, care sunt indicatorii, iar după ce am ascultat toate explicaţiile, vă spun că am acceptat ȋn integralitate acest raport. Datele de acolo sunt reale”, a spus Costel Alexe.

Diferența de la 18,5 milioane de metri cubi la 38,6 milioane metri cubi reprezintă tăieri neautorizate. Astăzi, cele mai mari probleme de tăieri neautorizate le avem în pădurile proprietate privată, apoi în pădurile autorităților publice locale și, pe locul trei, în pădurile administrate de RNP Romsilva”, a mai spus ministrul.

Datele prezentate de ministrul Costel Alexe confirmă temerile activiștilor de mediu și contrazic afirmațiile făcute, în urmă cu o lună, de șeful Romsilva, care susținea că doar 50.000 de metri cubi de pădure sunt tăiați ilegal anual. ”Datele pe care noi le avem vorbesc despre tăieri ilegale cuprinse între 8,8 milioane şi 20 milioane de metri cubi anual”, arăta la acel moment Ciprian Găluşcă, coodonator campanii păduri şi biodiversitate Greenpeace România. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here