Adunarea Generală ONU a condamnat cu o largă majoritate anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia

Cu o largă majoritate, Adunarea Generală ONU a aprobat o rezoluţie care condamnă anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia, considerând că este ilegală şi că nu este validă. De asemenea, cere statelor să nu recunoască anexarea celor patru regiuni pe care Rusia le-a revendicat, în urma aşa-ziselor referendumuri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute. Preşedintele SUA Joe Biden a salutat adoptarea rezoluţiei, afirmând că aceasta reprezintă un mesaj clar că Rusia nu poate şterge de pe hartă un stat suveran. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cele 143 de state care au votat-o, transmite News.ro.

Trei sferturi dintre membrii Adunării Generale ONU, care numără 193 de membri, afică 143 de ţări, au votat în favoarea rezoluţiei, care a calificat acţiunile Moscovei de anexare a patru regiuni ucrainene ca ilegală, adâncind izolarea internaţională a Rusiei.

Doar patru ţări s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluţiei – Siria, Nicaragua, Coreea de Nord şi Belarus. Treizeci şi cinci de ţări s-au abţinut de la vot, inclusiv India şi partenerul strategic al Rusiei, China.

Rezoluţia salută şi „exprimă sprijinul ferm” pentru eforturile continue ale Secretarului General şi ale statelor membre, de a detensiona situaţia actuală în căutarea păcii prin dialog, negociere şi mediere.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că votul a transmis un „mesaj clar” Moscovei.

„Miza acestui conflict este clară pentru toţi, iar lumea a transmis un mesaj clar ca răspuns – Rusia nu poate şterge un stat suveran de pe hartă”, a spus el într-un comunicat.

„Rusia nu poate schimba graniţele cu forţa. Rusia nu poate pune stăpânire pe teritoriul unei alte ţări ca fiind al său”, a afirmat Biden.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este „recunoscător celor 143 de state care au susţinut rezoluţia istorică a ONU”, postând pe Twitter: „Lumea şi-a spus cuvântul – încercarea (Rusiei) de anexare este fără valoare şi nu va fi niciodată recunoscută de naţiunile libere”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here