AFP: Președintele pro-UE al României se îndreaptă spre realegere

Klaus Iohannis merge spre realegerea în funcția de președinte, confirmând traiectoria pro-europeană a esticului stat UE, a scris AFP.

La treizeci de ani de la căderea comunismului, fostul profesor de fizică de centru-dreapta este în cursă cu Viorica Dăncilă, liderul PSD și fost premier, al cărui guvern a căzut luna trecută după o moțiune de cenzură.

Analiștii se așteaptă ca votanții care au ales candidați care nu au intrat în turul doi să se îndrepte în număr mare către Iohannis, în contextul resentimentelor adânci față de PSD din cauza controversatei reforme de justiției.

Guvernul PSD a dus o lungă luptă cu Bruxelles – și cu Iohannis care era susținut de UE – pe fondul acuzațiilor că încearcă să impună legi care să limiteze putereaa justiției și care să fie în beneficiul politicienilor PSD.

Partidul de stânga este considera un succesor al elitei care a dominat țara înainte de căderea comunismului în 1989. De asemenea, este acuzat că în rândurile sale este multă corupție.

Deși naționalismul nu a fost atât de prezent în politica din România ca în Ungaria sau Polonia, PSD a încercat să arate că ciocnirile sale cu UE sunt o dovadă că partidul susține România.

În cursa pentur un nou mandat de cinci ani, Iohannis, care a pus statul de drept la baza programului săi politic, a promis că va construi „o Românie normală”, așa cum numește el un stat cu instituții funcționale și fără corupție.

Fostul ministru de Externe Cristi Diaconescu a declarat pentru AFP că Iohannis garantează predictibilitate în politica externă a Bucureștiului. „Iohannis reprezintă singura opțiune europeană și euroatlantică”, a spus acesta.

La rândul său, PSD l-a acuzat pe Iohannis că este un dictator. Criticat pentru că a refuzat o dezbatere față în față în timpul campaniei, Iohannis și-a numit rivala drept „încarcanarea unui regim toxic”.

Analiștii spun că supraviețuirea lui Dăncilă în fruntea PSD depinde de ce face duminică. Cele 22 de procente luate în primul tur reprezintă doar jumătate din cât a luat PSD în 2016.

PSD este din ce în ce mai dependent de electoratul rural și în vârstă, în timp ce un număr record de 650.000 de voturi au fost exprimate de românii din străinătate, un grup care merge către candidații liberali. În primul tur, doar 3% dintre ei au votat cu Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here