ALDE: Adio, Parlament!

ALDE a rămas fără grup parlamentar și la Camera Deputaților, după ce grupul de la Senat s-a desființat. După decizia de excludere din partid a celor trei deputați ALDE care au acceptat propunerea Vioricăi Dăncilă de a fi nominalizați pentru funcții guvernamentale, alți doi deputați au demisionat din grupul partidului de la Camera Deputaților. În total, grupul pierde cinci parlamentari și se va desființa. Și la Senat partidul este în aceeași situație, după înlăturarea lui Teodor Meleșcanu și trecerea lui Daniel Zamfir ca senator afiliat al PSD.

Luni, cinci parlamentari aleși pe lista ALDE și-au depus demisiile și au anunțat că vor activa ca parlamentari independenți. Este vorba de deputații Marian Cucșa, Mihai Niță, Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu și Ion Cupă. Ultimii trei au fost deja excluși din partid pentru că au acceptat funcțiile propuse de Viorica Dăncilă.

Conform regulamentului, un grup parlamentar trebuie să conțină cel puțin 10 deputați care au candidat în alegeri pe listele aceluiaşi partid politic. În acest moment, din cei 19 deputați ALDE, 5 au fost transferați în timpul mandatului de la alte partide, iar odată cu cei cinci deputați care au demisionat, Călin Popescu Tăriceanu rămâne fără grup și la Camera Deputaților.

Odată cu eliminarea lui Meleșcanu din ALDE, partidul lui Tăriceanu a pierdut și grupul parlamentar din Senat, deoarece, potrivit regulamentului, este nevoie de șapte parlamentari pentru a forma un astfel de grup, iar prin plecarea lui Meleșcanu au mai rămas șase.

Biroul Politic Executiv al ALDE a decis, vineri, validarea excluderii lui Teodor Meleşcanu şi celor trei membri ai partidului care au acceptat să fie propuşi miniştri în Guvern.

Alexandru Băişanu, Graţiela Gavrilescu, Ion Cupă şi Teodor Meleşcanu au anunţat că vor contesta în instanţă decizia excluderii din ALDE.

Fostul lider al senatorilor ALDE Daniel Zamfir se va afilia grupului de la Senat al PSD, pentru a nu îşi pierde locul în Comisia economică, însă rămâne membru al ALDE, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here