Surse: Pro România ia în calcul intrarea la guvernare alături de PNL

victor ponta in parlamentul romaniei

Într-o ședință a partidului Pro România, care a avut loc luni seară, liderii formațiunii l-ar fi convins pe Victor Ponta să accepte varianta unei guvernări alături de PNL. Vestea vine după ce, vineri, Mihai Tudose, vicepreședintele partidului, a declarat că formațiunea va susține noul Guvern fără pretenții, în timp ce Ponta și-ar fi dorit un Executiv alături de PSD. În același timp, într-un interviu pentru RFI România, Adrian Țuțuianu explică în ce condiții ar susține Pro România viitorul Executiv.

Adrian Țuțuianu: „Nu suntem dispuși să trecem peste lucruri care țin de opțiunile noastre politice și ideologice”

”Suntem pentru corectarea derapajelor grave pentru care am susținut moțiunea de cenzură, dar nu suntem dispuși să trecem peste lucruri care țin de opțiunile noastre politice și ideologice. Mai exact, de exemplu, n-am susține un Guvern care și-ar propune să taie salariile sau n-am susține un Guvern care și-ar propune să nu pună în aplicare legea pensiilor. Am fi de acord să corecteze legea pensiilor. Vă dau un exemplu: anul viitor, la începutul anului, intră în vigoare o nouă majorare, care e strict procentuală. Or noi considerăm că ar trebui majorate în primul rând pensiile mici, ar trebui făcută o corecție de acest tip”, a spus Adrian Țuțuianu.

Vicepreședintele Pro România spune că și partidul său își dorește alegerea primarilor în două tururi: ”Avem și câteva lucruri foarte precise pe care le susținem și noi. Și noi dorim alegeri pentru primari în două tururi, dar cred că înainte de asta, Guvernul care vine trebuie să rectifice bugetul, pentru că ministere, instituții publice, autoritățile locale nu au banii necesari pentru ultimele două luni ale anului, trebuie să întocmească un proiect de buget și să vedem cu ce buget și cu ce priorități vin pentru anul viitor. Susținem ca prioritate absolută investițiile în infrastructura mare. În al treilea rând, trebuie să discutăm despre OUG 114, care trebuie abrogată în bună parte, nu în integralitatea ei (…). Și foarte important, diminuarea masivă a subvențiilor pentru partidele politice parlamentare și instituirea unui sistem care este practicat în PE, acordarea unei subvenții pentru partide, în raport de numărul de parlamentari”.

Mihai Tudose: „Orice se întâmplă de acum încolo, n-are cum să fie mai rău”

Mihai Tudose, fost premier și membru PSD, actualmente vicepreședinte Pro România, a declarat pentru DeBrăila.ro că formațiunea sa va susține noul Guvern, fără a emite pretenții pentru a fi cooptată la putere. O poziție contrară celei exprimate de Victor Ponta care și-ar fi dorit ca Pro România să preia Executivul alături de PSD. Tudose mai spune că orice s-ar întâmpla după moțiune nu are cum să fie mai rău decât cu guvernul condus de Viorica Dăncilă.

„Dăncilă nu avea cum să mai rămână prim-ministru, cu toți „fiforii” și „cucii” ei. Sincer, a fost o minune că a rezistat atât. Din punctul meu de vedere, ținând cont de importanța momentului, nu a fost atât o moțiune împotriva unui guvern, cât o moțiune pentru România. Moțiunea a fost și o modalitate de a-l împiedică pe Orlando (n.r. Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor) să se mai împrumute săptămânal cu câte 4-5 miliarde pentru nimic. Eu, de exemplu, văd o coaliție de guvernare. Mai rău decât cu alde Cuc, Andrușcă, Arsene și o paiață pe post de premier nu se poate. Asta e cert! Orice se întâmplă de acum încolo, n-are cum să fie mai rău. Pro Romania nu ține neapărat să intre la guvernare, dar susține noul guvern. Nu ținem să intrăm neapărat la guvernare. Nu condiționăm susținerea în Parlament”, a declarat Mihai Tudose.

Nu este prima oară când Tudose se situează pe o poziție contrară celei exprimate public de Ponta. Cel mai virulent schimb de replici între cei doi s-a consumat în vară, când Tudose a criticat planurile lui Ponta de a intra la guvernare alături de PSD și de a se alia cu Tăriceanu.

În iulie, el declara că Ponta nu s-a consultat cu partidul înainte de a purta negocieri cu Viorica Dăncilă, negocieri în cadrul cărora aceasta i-a oferit varianta intrării la guvernare în luna septembrie.

”Eu nu înțeleg, la ce am mai plecat din PSD? Nu am plecat numai din cauza lui Dragnea! PSD astăzi e PSD care zice că a câștigat alegerile dar l-au furat marțienii, care îl ține pe Cuc la Transporturi și care o ține pe Cati la Educație. Eu susțin că suntem buni să intrăm la guvernare, dar cu premier Pro România și nu cu acest PSD. Care PSD, al lui Cuc, al lui Arsene?”, a spus Mihai Tudose.

Tudose a criticat atunci și deschiderea pe care Ponta o avea față de candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu:

”Nu sunt de acord nici cu chestia asta, să iasă Călin de la guvernare și să îl susținem pe el. Călin e tot ăla care a luat 4% în sondaje, nu înțeleg logica. La orice sondaj ar face, tot atâta ar avea. Ieri PSD a decis că cel mai bun produs al PSD e Viorica Dăncilă. Soluția noastră e candidat propriu și asta e!”, a spus Mihai Tudose.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here