Alegeri în Europa: Bulgaria, Muntenegru, Finlanda

Sursa: Pixabay

Finlandezii, bulgarii şi muntenegrenii sunt chemaţi la vot, duminică, pentru a-şi alege conducătorii în următorii ani. Bulgarii sunt „campionii” alegerilor, ei fiind chemaţi la urne pentru a cincea oară în ultimii doi, transmite News.ro.

În Finlanda, premierul Sanna Marin, în vârstă de 37 de ani, ar putea fi detronat de dreapta sau chiar naţionaliştii anti-imigraţie. O bătălie foarte strânsă în trei în care se înfruntă cu liderul social-democraţilor, numărul unu al Coaliţiei Naţionale Petteri Orpo, şi cu liderul partidului de extremă dreapta, Riikka Purra, care vizează o victorie fără precedent şi un punctaj record pentru aceste alegeri legislative.

Bulgarii sunt invitaţi să voteze pentru a cincea oară în doi ani, un record în UE, pentru a-şi alege Parlamentul, într-o ţară sfâşiată în faţa războiului din Ucraina. De la căderea fostului prim-ministru conservator Boïko Borisov după un deceniu la putere, mai multe partide s-au luptat să ajungă la un acord pentru a construi o coaliţie, iar guvernele interimare s-au succedat. Două forţe mari se confruntă: pe de o parte, partidul conservator Gerb al lui Borisov, în vârstă de 63 de ani, pe de altă parte, reformatorii pro-occidentali ai lui Kiril Petkov, un antreprenor de 42 de ani care a guvernat pentru scurt timp în 2022.

În Muntenegru, o mică ţară balcanică, alegătorii trebuie să-şi aleagă şeful statului în turul doi al alegerilor prezidenţiale, care se joacă între Jakov Milatovic şi Milo Djukanovic, veteran al scenei politice. În primul tur, Milo Djukanovic, care domină ţara în ultimele trei decenii, a câştigat 35,4% din voturi faţă de 28,9% pentru Jakov Milatovic. Votul va fi decisiv pentru echilibrul de putere în această ţară, pe măsură ce alegerile legislative anticipate convocate pentru 11 iunie se apropie.

„Este mai rău decât credeți”. De ce competiția dintre China și SUA intră într-o fază nouă și mai periculoasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here