Inquam Photos / George Călin

Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății, susține necesitatea purtării măștii medicale și în aer liber atunci când distanțarea fizică nu este posibil, dând exemple stațiile de autobuz sau piețele unde aglomerația este mare. rafila spune că măsurile trebuie bine explicate și nu trebuie ostilizată populația.

Măsurile trebuie explicate foarte bine, iar autoritățile locale, acolo unde se iau astfel de măsuri, trebuie să fie nepărtinitoare. Încrederea în autorități e vitală și trebuie căștigată. Dacă îi spun omului că el trebuie să poarte mască și în aer liber când merge la piață se va revolta, o va privi ca pe o nouă constrângere. Dacă îi explici însă că la Iași sau în localitățile unde oamenii poartă mască și în spații libere aglomerate, iar cazurile de infectare sunt reduse, atunci va întelege mai bine”, a declarat Rafila la Digi 24.


Acesta mai cere și renunțarea la folosirea termenului de distanțarea socială ”care a transmis un semnal negativ, omul având senzația că este rupt de societate”.
Acesta susține că explozia numărului de cazuri este în legătură directă cu redeschiderea turismului și cu nerespectarea măsurilor care se impun, atât de cetățeni, cât și de comercianți.
Cazurile de reinfectare sunt rare și nu sunt documentate foarte bine. Se consideră că reinfectarea este o posibilitate foarte, foarte rară și nu este vorba de o altă boală ci de același virus care rămâne cumva în organism”, mai spune dr Rafila.

Care ar fi motivele pentru care să fim optimiști? Văd în fiecare zi că numărul crește, avem transmitere comunitară, dublul de pacienți internați la spital… Care este indicatorul din această listă care să mă facă pe mine să fiu optimist? Trebuie să scădem sub 1 acel indicator. Nu mai putem să intrăm în stare de urgență, asta este părearea mea.

În mod natural asimptomaticii vor fi izolați la domiciliu dacă numărul tot crește. Nu trebuie să umplem spitalele cu asimptomaticii. Faptul că au fost izolați a fost și dintr-o frică ca nu cumva să-și îmbolnăvească familia, pentru că au fost cazuri în China și Italia.

Nu se consideră că reinfectarea este o regulă, ci o chestiune mult-mult mai rară. Mutațiile la nivelul virusului sunt minimale. Ele nu au dus până acum la diferențe majore la anticorpi. Pe asta se bazează și vaccinul: el trebuie să fie universal pentru mai multe virusuri corona”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here