Alexandru Victor Micula, aviz favorabil pentru funcția de ambasador în Ucraina

Comisiile reunite pentru politică externă şi Comisiile pentru comunităţile de români din afara ţării de la Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, marţi, numirea lui Alexandru Victor Micula ca ambasador în Ucraina.

Alexandru Victor Micula a afirmat, la audierile din comisii, că mandatul său în Ucraina se va desfăşura „în circumstanţe cu totul şi cu totul deosebite”, având în vedere invazia Rusiei pe teritoriul ucrainean.

Avem de a face cu o invazie a Rusiei pe teritoriul ucrainean, care reprezintă cea mai mare provocare la adresa independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei de la declararea independenţei lor şi, în acelaşi timp, reprezintă un atac la adresa ordinii mondiale care se bazează pe dreptul internaţional„, a spus Micula.

El a arătat că, pe plan politic, îşi propune să reitereze sprijinul României faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei.

„Îmi propun ca, pe dimensiunea politică, să reiterez sprijinul României faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, să exprimăm solidaritate cu guvernul democratic ales al Ucrainei, evident, demersurile noastre trebuie să fie coordonate cu statele membre UE şi NATO şi să încercăm să sprijinim, să oferim ajutor umanitar Ucrainei, fie că vorbim despre ajutor umanitar acordat pe teritoriul Ucrainei, fie că vorbim despre sprijinul acordat cetăţenilor ucraineni care caută refugiul pe teritoriul României. Complementar cu sprijinul umanitar, voi continua să promovez o creştere a volumului asistenţei oficiale pentru dezvoltarea acordată de statul român Ucrainei, precum şi o diversificare a proiectelor care se încadrează în domeniul asistenţei pentru dezvoltare astfel încât să putem sprijinim vectorul european şi să creştem rezilienţa societăţii ucrainene„, a adăugat Micula.

Este important ca România să fie implicată în procesul de reconstrucţie a Ucrainei, a mai menţionat el.

Evident că, în contextul unui proces de reconstrucţie a Ucrainei care ar urma după conflictul de acolo, este important ca România să fie implicată în efortul comunităţii internaţionale de implementare a eventualelor pachete de sprijin. Avem know-how pe zona de reconstrucţii post conflict, avem expertiză în domeniu şi este important ca noi să fim implicaţi în implementarea proiectelor care vor fi finanţate de comunitatea internaţională pe teritoriul ucrainean. Evident că toate aceste proiecte pot fi scoase în evidenţă şi pot fi accelerate în contextul unui program de contacte politice la nivel înalt, pe linie parlamentară şi pe zonă sectorială, pe domenii unde potenţialul de cooperare între cele două ţări este cel mai ridicat„, a mai spus diplomatul.

Potrivit lui Micula, una dintre priorităţile mandatului său este protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române în Ucraina.

Minorităţile naţionale au potenţialul de a deveni punţi de legătură şi culturală între cele două ţări şi trebuie valorificat acest potenţial. Vom insista mai ales pe zona respectării drepturilor minorităţilor române la educaţie publică în limba maternă, vom promova obiectivul de a consemna recunoaşterea inexistenţei limbii moldoveneşti, vom promova încheierea cu Ucraina a unui acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, voi căuta să promovez identificarea unei soluţii favorabile comunităţii româneşti din Cernăuţi cu privire la Casa memorială ‘Aron Pumnul’ şi voi căuta să sprijin reluarea activităţii comisiei interguvernamentale mixte privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale„, a subliniat el.

În plan economic, Alexandru Victor Micula a menţionat că va continua colaborarea cu partenerii din România şi Ucraina pentru a limita impactul situaţiei actuale asupra legăturilor economice şi comerciale.

În domeniul cultural, una dintre principalele priorităţi ale mandatului se referă la deschiderea Institutului Cultural Român de la Kiev, cu o filială la Cernăuţi, promovarea colaborării în domeniul educaţiei, a unei cooperări tot mai strânse între instituţiile de învăţământ superior, academice şi de cercetare. Îmi propun să promovez deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, în special cele care au fost modernizate cu fonduri europene la standarde Schengen şi care ar putea fi redeschise, precum şi posibilitatea deschiderii unor puncte de frontieră noi acolo unde studiile de fezabilitate vor justifica o astfel de investiţie. Reprezintă o prioritate şi deschiderea unui birou consular la Ismail, care să fie considerat parte din consulatul general de la Odesa„, a propus Micula.

Alexandru Victor Micula are gradul diplomatic de ambasador din anul 2008. A fost secretar de stat de două ori în MAE, coordonând, între 2007 și 2008, organizarea Summitului NATO de la Bucureşti. Între anii 2011 și 2016, a fost ambasadorul României în Ungaria, iar anterior a condus reprezentanțele țării noastre din Regatul Danemarcei și Republica Islanda, Argentina și Paraguay.

Tot marți, Comisiile reunite pentru politică externă şi Comisiile pentru comunităţile de români din afara ţării de la Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil şi numirea Iuliei Pataki şi a lui Iulian Buga, propuşi ambasadori în Republica Federală Democrată Etiopia şi, respectiv, în Republica Singapore.

De asemenea, comisiile au avizat şi numirea lui Cristian-Leon Ţurcanu, propus ambasador în Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here