Alierea Ponta-Negoiță face din Pro România o fortăreață CIE/SIE

Victor Ponta
Sursa: Facebook

Prin alierea lui Victor Ponta cu Robert Negoiță, grupul CIE/SIE din politica românească s-a fortificat: prin primarul de la Sectorul 3, lui Ponta și Silviu Predoiu, fostul număr 2 din SIE, li s-a alăturat ultimul șef al Aportului Valutar Special ceaușist, Constantin Anghelache, scrie Newsweek România într-o analiză.

Constantin Anghelache, unchiul primarului Robert Negoiță de la Sectorul 3, a fost șeful securiștilor care colectau valută pentru regimul comunist din vânzarea libertății etnicilor germani către statul german, dar și de la suedezii de la IKEA. Nume de cod: Eftimie Gelu.

De atunci, au trecut 30 de ani, timp în care fostul ofițer al Direcției de Informații Externe, maiorul Constantin Anghelache, a trecut în mediul privat unde a eșuat în afaceri. Totodată, a fost profesor universitare la Academia de Studii Economice și Universitatea Artifex.

Nepotul său, primarul pesedist Robert Negoiță, a inventat Partidul București 2020 pentru a face o alianță politică cu Pro România, partidul condus de Victor Ponta, și coordonat de Silviu Predoiu, fostul șef adjunct al Serviciului de Informații Externe.

Centrul de Informații Externe (CIE) din perioada regimului comunist, actualul Serviciul de Informații Externe (SIE), avea în componență Compartimentul Aport Valutar Special, o structură de securitate care se ocupa de procurarea necesarului de valută. La șefia acestui compartiment s-a aflat colonelul Stelian Octavian Andronic, alias „Arnăuțu Nicolae”, până pe 30 decembrie 1985. Ulterior, din 15 februarie 1986, funcția a fost preluată de maiorul Constantin Anghelache, alias „Eftimie Gelu”. Acesta a rezistat pe funcție până la data de 26 decembrie 1989, conform documentelor CNSAS, precizează Newsweek România.

La începuturi, operaţiunile iniţiate de Securitate în vederea aducerii în ţară a unor sume în valută au urmărit identificarea şi recuperarea unor moşteniri din Occident ale cetăţenilor români, acordarea unor vize de emigrare pentru cetăţeni români de origine evreiască şi germană în schimbul unor sume de bani. Istoricii susțin că, în perioada 1962 – 1989, Germania a cumpărat libertatea pentru 230.000 de români, etnici sași și șvabi, de la regimul comunist, în urma unor negocieri secrete.

Persoana desemnată pentru negocieri de Republica Federală Germania, începând din anului 1970, a fost avocatul Heinz-Gunther Husch, căruia Securitatea i-a dat numele conspirativ „Eduard”. Dintr-un document publicat de cetateanul.net rezultă că, la scurt timp după ce Constantin Anghelache a preluat șefia Compartimentului Aport Valutar Special, a avut o întâlnire cu avocatul neamț „Eduard” la Hotel Intercontinental, din București, îm cadrul căreia s-a negociat vânzarea libertății pentru un alt lot de etnici germani.

Pe 4 martie 1986, maiorul Gelu Eftimie (Constantin Anghelache) a depus un raport „privind rezultatul tratativelor cu Eduard desfășurate la București, în perioada 2-3 martie”.

Conform documentului citat, Anghelache informează că „s-a efectuat decontarea finală pentru perioada iunie – noiembrie 1985 privind plecările legale și pentru reglementările rămânerilor în RFG aprobate în sem. I 1985, rezultând că <Eduard> trebuie să transfere în contul nostru sumele de 9.359.600 DM (mărci germane – n.r.), respective 2.802.800 DM. Totodată, Eduard va remite un avans pentru plecările legale ce vor avea loc în perioada ianuarie – februarie 1986 în sumă de 8.860.800 DM”.

Citiți aici articolul integral

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here