Ambasada României la Londra, acuzată de proprietarul clădirii că nu și-a plătit chiria de 75.000 de lire

Inquam Photos / Octav Ganea

Diplomaţii britanici sunt angajaţi într-o dispută între proprietarul unei locuinţe din Hyde Park şi guvernul român, pentru suma de 75.000 de lire sterline datorată pentru chirie de guvernul român pentru o fostă reşedinţă diplomatică, scrie The Times într-un articol preluat de RADOR.

Redăm articolul integral:

România refuză să achite suma, în pofida unei decizii din decembrie a Curţii Supreme, oficialităţile insistând că nu sunt datoare pentru ultimele şase luni ale contractului de închiriere a imobilului, penru 12.000 de lire sterline lunar, ca urmare a unui „gentleman’s agreement”.

Proprietarul, Christopher Christos, în vârstă de 67 de ani, din Kensington, crede că diplomaţii de la Bucureşti se consideră „intangibili” pe baza imunităţii lor diplomatice. Ambasada română a închiriat locuinţa din Strada Hyde Park nr 18 din Londra din aprilie 2008 până în aprilie 2019.

Spre sfârşitul anului trecut, o instanţă i-a impus plata sumei de 73.270 de lire sterline arierate, după intervenţia Foreign and Commonwealth Office (FCO) în numele proprietarului imobilului.

Barry Nicholas, şeful misiunilor diplomatice la FCO, s-a întâlnit cu Teodor Ciobanu, ataşat administrativ la Ambasada română, de mai multe ori pentru a notifica guvernul acestuia să plătească banii datoraţi.

În urma refuzului României de a plăti, Christos a dat în judecată ambasada. În 11 decembrie anul trecut, (României) s-a impus să achite chiria datorată precum şi taxe legale de 3.660 de lire sterline. Ambasada afirmă că între proprietarul locuinţei şi noul ambasador român, Dan Mihalache, care s-a mutat de curând, s-a ajuns la un „gentleman’s agreement”. Oficialităţile spun că li s-a spus că pot pune capăt contractului de închiriere cu şase luni mai devreme.

Christos, care a cumpărat imobilul cu cinci dormitoare în 2007 pentru 2,8 milioane de lire sterline, spune că s-a ajuns la înţelegere pe baza presupunerii că el putea găsi un alt chiriaş, ceea ce nu s-a întâmplat. În orice caz, spune el, ambasadorul român a rămas acolo până la finalul oficial al contractului, în aprilie 2019.

„Ei mă tot duc cu vorba şi cred că imunitatea lor diplomatică le conferă intangibilitate”, a spus el. Dar eu am de plătit o ipotecă”.

Pe numele ambasadorului a fost emisă notificarea de a pleca, la două luni de la încetarea achitării chiriei, în decembrie 2018. Ca urmare a ignorării acestei înştiinţări, dl Christos l-a contactat pe parlamentarul local, Mark Field, care a înaintat sesizarea la FCO şi a solicitat intervenţia biroului.

Între Nicholas şi diplomaţi de rang înalt de la Ambasada română a avut loc un schimb de mai multe scrisori, în care ei negau orice faptă reprobabilă.

După trei luni de discuţii între FCO şi guvernul român, Christos a fost înştiinţat de dl Nichols că, întrucât aceasta este o dispută financiară, ei nu-i puteau fi de prea mare ajutor. Un purtător de cuvânt al ambasadei a spus: „Între ambasadorul României la Londra şi proprietarul reşedinţei din Hyde Park Street a fost stabilit un gentleman’s agreement la o întâlnire din iunie 2018, privitor la încetarea contractului de închiriere.

„În urma acestui acord, proprietarul a fost şi el înştiinţat în scris de Ambasada României despre încetarea contractului, cu o perioadă de graţie de trei luni”.

„Pe parcursul acestei perioade convenite de trei luni, Ambasada română a continuat să achite chiria pentru respectiva proprietate, conform acordului cu proprietarul. Proprietarul nu ne-a informat despre nicio schimbare a poziţiei sale, aşa că această decizie de a ignora acordul de încetare a închirierii şi de a pretinde încălcarea contractului a fost surprinzătoare. La sfârşitul perioadei de notificare de trei luni, Ambasada română a eliberat spaţiul, reşedinţa şefului misiunii fiind schimbată.”

O purtătoare de cuvânt a FCO a spus: „Aceasta este o dispută financiară între Ambasada română şi deţinătorul proprietăţii.”

În ianuarie 2018, s-a relatat că guvernul Republicii Democrate Congo este vizat de o acţiune în instanţă, fiind acuzat de neplata chiriei pentru clădirea în care se află ambasada sa la Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here