Degerăturile – un posibil simptom de coronavirus, dar și o veste bună. Dermatologi din SUA și Europa cer măsuri urgente pentru „Covid-ul degetelor”

Sursa: Wikipedia

Înainte de focarul de coronavirus, dr. Lindy Fox, dermatolog din San Francisco, obișnuia să vadă patru sau cinci pacienți pe an cu degerături – leziuni dureroase roșii sau purpurii, care apar în mod obișnuit la degetele de la mâini sau de la picioare, în timpul iernii.

În ultimele săptămâni, însă, dr. Fox a văzut zeci de cazuri.

„Dintr-o dată, suntem asaltați de probleme la degetele de la picioare”, a declarat dr. Fox, pentru New York Times. „E plin de oameni care vin cu noi leziuni la nivelul degetelor. Și nu este vorba de oameni care au mai avut degerături în trecut”.

Experta mai semnalează un detaliu bizar: Nu ne aflăm în perioada din an care să favorizeze apariția unor asemenea inflamații ale degetelor.

Dr. Fox nu este singurul medic care se confruntă cu această avalanșă. În Boston, dr. Esther Freeman, dermatolog și șef de secție la Massachusetts General Hospital, observă același lucru: „A trebuit să cresc programul de consultații doar pentru picioare”.

Leziunile apar ca un alt simptom de infecție cu noul coronavirus. Semnele cele mai proeminente ale Covid-19 sunt tusea uscată, dificultățile respiratorii, dar boala a fost asociată și cu serie de manifestări neobișnuite, precum confuzia mentală și alterarea simțului olfactiv.

Leziunile apărute la nivelul degetelor nu au fost incluse în lista simptomelor date de infecția cu coronavirus, dar unii dermatologi fac eforturi pentru a schimba acest lucru. Ei consideră că o afecțiune precum așa-numitul „Covid al degetelor” ar trebui să fie un motiv suficient pentru testare.

Mai multe lucrări medicale, publicate în Spania, Belgia și Italia, au semnalat o creștere a cazurilor de persoane cu astfel de leziuni dureroase la degete, călcâiul lui Achile și tălpile picioarelor. Nu a fost limpede dacă acești pacienții au fost sau nu infectați cu noul coronavirus, întrucât nu au prezentat alte simptome, iar testările sunt încă limitate.

Cele mai multe cazuri au fost raportate la copii, adolescenți și adulți tineri, iar unii experți spun că ar putea reflecta un răspuns imun sănătos la virus.

„Cel mai important mesaj pentru public este să nu intri în panică – majoritatea pacienților pe care îi vedem cu aceste leziuni merg extrem de bine. Au ceea ce noi numim un parcurs clinic benign. Rămân acasă, se fac bine, leziunile mari dispar”, a declarat dr. Esther Freeman.

Oamenii de știință încep să studieze fenomenul, dar până acum leziunile similare degerăturilor par să semnaleze, destul de curios, o infecție ușoară sau chiar asimptomatică. De asemenea, acestea se pot dezvolta la câteva săptămâni după depășirea fazei acute a unei infecții.

Pacienții cu degetele umflate și leziuni roșii și violete trebuie să consulte medicul, pentru a exclude alte cauze posibile. Dar, spun specialiștii, nu ar trebui să alerge la camera de urgență, unde riscă să fie expuși la coronavirus sau să-i expună pe alții, dacă sunt infectați.

„Vestea bună este că leziunile asemănătoare cu degerăturile înseamnă de obicei că vei fi bine”, a declarat dr. Lindy Fox, dermatolog în San Francisco.

Pacienții care suferă leziuni dureroase sunt adesea alarmați. Ele apar cel mai frecvent pe degetele de la picioare, afectând adesea mai multe degetele de la unul sau ambele membre, iar rănile pot fi extrem de dureroase, provocând o senzație de arsură sau mâncărime.

La început, degetele de la picioare arată umflate și iau o nuanță roșiatică; uneori o parte a degetului este umflată și se pot observa leziuni sau umflături individuale. În timp, leziunile devin violete.

Pentru a potența misterul, trebuie spus că unii adolescenți și adulți tineri, care au avut astfel de leziuni, au fost testați pentru coronavirus, iar rezultatele au fost negative.

Dr. Amy Paller, președintele departamentului de dermatologie de la Facultatea de Medicină din Feinberg University Northwestern, consideră că o posibilă explicație este că acești pacienți au avut o formă ușoară, iar replicarea virală a fost limitată, ceea ce face virusul nedetectabil.

O altă posibilitate, mai spune dr. Paller, ar fi că leziunile sunt ceea ce se numește epifenomen, un simptom care poate însoți o boală fără să aibă însă și o relație de cauzalitate. Dar expertul citat respinge această ipoteză ca fiind extrem de puțin probabilă: „Este un fenomen real. Nu îl înțelegem deloc cu adevărat”.

O lucrare recentă a medicilor din Spania, publicată în Jurnalul Internațional de Dermatologie, a descris șase cazuri de pacienți cu leziuni la degetele de la picioare și a inclus imagini cu umflături asemănătoare celor provocate de degerături.

Majoritatea pacienților erau adolescenți sau adulți tineri. Printre ei, și un tânăr de 15 ani, care a aflat că suferă de Covid-19 atunci când a ajuns la Urgență pentru probleme cu degetele de la picioare.

Un alt pacient a fost un bărbat în vârstă de 91 de ani, care fusese internat cu coronavirus cu trei săptămâni mai devreme, și care după recuperare a revenit acasă.

În timp ce dermatologii spun că nu este neobișnuit să apară erupții cutanate împreună cu infecții virale – cum ar fi rujeola sau varicela – leziunile degetelor de la picioare i-au surprins totuși.

Și alte probleme dermatologice au fost asociate coronavirusului, de pildă urticaria. Dar afecțiunile de la degetele picioarelor sunt considerate de experți cele mai frecvente și mai frapante manifestări ale pielii.

Aceste afecțiuni reprezintă jumătate din totalul cazurilor semnalate de dermatologii din toată lumea, datele fiind incluse într-un nou registru internațional, conceput de Academia Americană de Dermatologie, care urmărește complicațiile.

Nimeni nu știe exact de ce noul coronavirus ar putea provoca leziuni asemănătoare cu degerăturile. O ipoteză este că acestea sunt cauzate de inflamație, o caracteristică proeminentă a Covid-19. Inflamarea provoacă, de asemenea, unul dintre cele mai grave sindroame asociate coronavirusul, sindromul de detresă respiratorie acută.

Alte ipoteze țin de faptul că leziunile pot fi cauzate de inflamații ale pereților vaselor de sânge sau de mici micro cheaguri în sânge.

Leziunile observate la persoane sănătoase par a fi distincte de cele pe care medicii le văd la unii pacienți cu Covid-19 aflați la terapie intensivă, care sunt predispuși să dezvolte cheaguri de sânge.

Unele dintre aceste cheaguri pot fi foarte mici și pot bloca vasele minuscule de la extremități, provocând erupții pe degetele de la picioare, explică dr. Humberto Choi, medic pneumolog și de terapie intensivă, la Clinica Cleveland.

Unii experți cred acum că „degetul Covid” ar trebui să devină unul dintre reperele luate în calcul pentru testarea de coronavirus, chiar și în absența altor simptome.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here