Ambasadorul britanic la București, despre conflictul Rusia-Ucraina: O invazie care are ecou în inimile şi emoţiile cetăţenilor români

Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina este unul care are ecou în inimile şi emoţiile cetăţenilor români de pretutindeni, a afirmat vineri, într-un interviu acordat Agerpres, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble.

„Ştiu, din discuţiile cu mulţi colegi din Bucureşti, că aceasta nu este doar o invazie de ordin tehnic. Este, de asemenea, o invazie care are ecou în inimile şi emoţiile cetăţenilor români de pretutindeni. Pot vedea că este vorba de un stat totalitar, ca acela de care România a reuşit să se elibereze acum 32 de ani”, a spus diplomatul.

El vorbeşte, în interviu, despre sancţiunile anunţate de Londra în contextul conflictului militar şi despre şansele diplomaţiei în acest moment.

Agerpres: Premierul britanic a anunţat o serie de sancţiuni pentru Federaţia Rusă, în contextul conflictului Rusia – Ucraina. Puteţi să vorbiţi despre acestea şi despre cât de eficiente vor fi şi dacă va fi nevoie de un al doilea pachet de sancţiuni, în caz că acestea nu sunt destul de eficiente?

Andrew Noble: Am făcut un prim set de sancţiuni, apoi Putin a anexat cele două teritorii separatiste, iar ele erau limitate. Ieri (joi – n.r.) premierul a anunţat un alt set, care are efect în întregul sistem financiar şi care interzice entităţilor ruse să folosească lire sterline în tranzacţiile internaţionale. Suntem în curs de a merge mai departe, să creştem impactul sancţiunilor anunţate ieri. Includ o interdicţie asupra companiilor ruse de stat sau private de a strânge fonduri în Marea Britanie. Avem în vedere excluderea Rusiei din sistemul SWIFT, o să îngheţăm fondurile pentru peste 100 de entităţi şi persoane private, vom interzice Aeroflot din Marea Britanie, alături de alte sancţiuni. Cred că este un pachet consistent.

Agerpres: Aţi menţionat SWIFT şi, legat de acest lucru, au fost dezbateri în Statele Unite ale Americii şi în Uniunea Europeană, deoarece încă nu au decis să scoată Rusia din acest sistem. Este Marea Britanie hotărâtă să scoată Rusia din sistemul SWIFT?

Andrew Noble: Credem că este important să aducem constrângeri reale asupra abilităţilor guvernului lui Putin de a acţiona şi este clar că excluderea Rusiei din SWIFT este una din aceste măsuri. Ce am făcut este să îl împiedicăm să folosească moneda noastră în tranzacţii internaţionale şi am vrea să vedem măsuri echivalente luate de comunitatea internaţională în întregul său.

Agerpres: Există anunţuri ale unei eventuale întâlniri între preşedinţii Ucrainei şi Rusiei. Preşedintele Ucrainei, cel puţin, şi-a arătat deschiderea în acest sens. Marea Britanie crede într-o asemenea întâlnire? De fapt, întrebarea mea este dacă diplomaţia mai este încă o cale viabilă în punctul acesta, privind Rusia şi Ucraina?

Andrew Noble: Diplomaţia este mereu o cale viabilă, mai puţin când un agresor decide că vrea să renunţe la diplomaţie şi să folosească violenţa. Asta am văzut în această săptămână. Au existat discuţii programate între secretarul de stat (american – n.r.) Blinken şi ministrul de Externe (rus – n.r.) Lavrov, care ar fi trebuit să aibă loc joi, iar această deschidere diplomatică a fost închisă doar de folosirea flagrantă a violenţei de către Rusia. Diplomaţia este mereu o cale viabilă, dar deschiderea de a folosi diplomaţia în mod serios trebuie să fie evidentă iar, din nefericire, preşedintele Putin are o istorie lungă în care a participat la acţiunile diplomaţiei în timp ce, de fapt, se pregătea de război. Acesta este motivul pentru care ne găsim în acest teribil conflict astăzi.

Agerpres: În ceea ce priveşte implicarea militară a Marii Britanii, mai ales în România, dumneavoastră fiind ambasador aici, Regatul Unit este pregătit sau doreşte să contribuie din punct de vedere militar în România sau pe Flancul Estic cu trupe sau echipament militar? Germania a trimis personal, Franţa a anunţat că doreşte să conducă un grup de luptă în România. Aveţi mesaje în acest domeniu?

Andrew Noble: Acestea sunt contribuţii gestionate în cadrul NATO, iar guvernul britanic a făcut o ofertă consistentă către NATO, când a mărit numărul de trupe terestre, navale şi aeriene, pentru a contribui la securitatea ţărilor aliate. Vom continua să facem asta. România este unul din locurile în care contribuţia britanică se centrează. Nu vorbim doar de forţe terestre, este vorba şi de echipament naval, aerian, care are ca scop securitatea României şi a alianţei în întregul său.

Agerpres: Toată lumea se aşteaptă la o criză a refugiaţilor, sperăm că nu, dar, într-o eventuală criză a refugiaţilor, Marea Britanie este dispusă să acorde sprijin financiar?

Andrew Noble: Nu ştim de ce ajutor va fi nevoie. Avem 1.000 de trupe în stand-by, în cazul în care este nevoie să ajutăm la gestionarea unui val de refugiaţi, dar până acum guvernul român nu a făcut solicitări în acest sens, de ajutor de orice fel, cel puţin nu către noi.

Interviul poate fi citit integral AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here