Emil Hurezeanu a participat la conferinta internationala ”Security Challenges in the Balkans” editia a 3-a care a reunit diplomați si specialisti in probleme de securitate din tara si din strainatate, marti 15 octombrie 2019, Timisoara. Inquam Photos / Virgil Simonescu

Protestele muncitorilor sezonieri români de la fermele și abatoarele din Germania împotriva condițiilor de muncă și cazare vor duce la schimbarea legislației muncii în această țară, a anunțat ambasadorul român de la Berlin, Emil Hurezeanu. Verificările făcute după numeroasele scandaluri declanșate în aceste ferme au scos la iveală că între muncitor și angajatorul principal, proprietarul fermei, există uneori un lanț de patru-cinci subcontractori, ceea ce face ca favorizează abuzurile.

Criza coronavirus a pus reflectorul pe o situație cronică, inegalitățile de pe piața muncii din Europa. Ați văzut azi un protest într-o fermă de căpșuni de lângă Bonn. Oamenii au venit cu contract de muncă din țară. Ferma a intrat în insolvență și a fost preluată de un creditor. Oamenii își vor primi salariile, chiar dacă vor fi plătite de statul german”, a declarat Emil Hurezeanu la Digi24, despre protestul muncitorilor sezonieri români din Germania.

Ambasadorul a spus că protestatarii au ajuns la Consulatul României de la Bonn, unde au stat de vorbă și cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, aflată în vizită în Germania exact pe acest subiect. Mai mult, valul de scandaluri cu muncitori sezonieri români a devenit subiect politic și va avea ca efect schimbarea legislației muncii.

Mâine, ministrul Muncii din Germania va prezenta un proiect cancelarului Angela Merkel, pentru a schimba legislația, regulile în abatoare, de exemplu, să fie eliminați subcontractorii. Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanța dintre angajatorul principal și angajați crește. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcți. Vor să elimine acest lanț de intermediari”, a explicat Emil Hurezeanu.

El a dat asigurări că toate salariile muncitorilor vor fi plătite, iar mai departe muncitorii vor alege dacă vor pleca de la ferma intrată în insolvență la un alt angajat sau dacă vor reveni acasă.

Toate salariile vor fi plătite, cei care vor să fie relocați vor fi relocați, iar cei care vor să se întoarcă acasă vor pleca cu curse charter, plătite de fermierii care i-au angajat. Există avioane, așteaptă aprobări pentru aceste zboruri. E posibil ca acești oameni să ajungă acasă”, a mai precizat Hurezeanu.

Ambasadorul român afirmă că Ministerul de Externe nu poate acționa direct în aceste ferme, care sunt proprietăți private, și că s-a sesizat după semnalarea acestor cazuri în presă. 

Când aflăm de astfel de cazuri, din presă, informăm guvernul local, al landului. De acum, toate informațiile importante vor fi comunicate și autorităților de land, dar și autorităților federale. În acest fel, avem și noi acces în aceste ferme”, a mai completat Emil Hurezeanu, care a adăugat că s-a adresat de mai multe ori cancelarului Angela Merkel pe această temă și că lucrurile încep să se schimbe: „Cazurile din abatoare și din ferme au devenit subiect politic”.

1 COMENTARIU

  1. hurezeanu a huzurit in postura de ambasador in Germania ,sau mai bine si mau precis spus a cam dormit in papuci si s-a trezit abia dupa ce presa din tara la criticat de mai multe nori pentru indiferenta sa fayta de muncitorii sezonieri din Germania. Acum face pe „dasteptul” si ne spune ca a aflat cum se poate interesa de starea acestor napastuiti , sclavi in Germania , Cam tarziu puicusorule , ar trebui sa e cam retragi matale frumos din functia pe care se pare ca nu o meriti. Au fost alte asteptari lamnumire dar de unde nu e nici cel de sus nu cere , una e sa fii jurnalist si ai aflat cu se se „papa” „fonctia ” de „hambasador „.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here