Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat la MAEIE, după declarațiile Mariei Zaharova la adresa Maiei Sandu

Foto: Facebook Maia Sandu

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat joi la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova în urma declaraţiei purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, la adresa preşedintelui Maia Sandu, relatează Radio Chişinău şi Deschide.md, citate de Agerpres.ro.

MAEIE a calificat această declaraţie drept „retorică neconstructivă şi inacceptabilă, iar evenimentele istorice fiind instrumentalizate în scopuri de propagandă”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei diplomatice moldovene, Daniel Vodă.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declaraţia reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse făcută în cadrul briefingului din 20 aprilie, prin care se menţine retorica neconstructivă şi inacceptabilă la adresa preşedintelui Republicii Moldova. Dat fiind limbajul inacceptabil utilizat la adresa şefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomaţiei ruse, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov”, a spus acesta.

Diplomaţia Chişinăului recomandă MAE rus „să ia cunoştinţă” de textul discursului preşedintei Maia Sandu, accesibil de altfel şi în varianta în limba rusă şi care „nu lasă loc de interpretări”.

„MAEIE subliniază că deciziile adoptate recent de Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un drept suveran al ţării noastre. Reiterăm apelul către partea rusă de a nu admite ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi intern al ţării noastre”, a afirmat Daniel Vodă.

Legea privind interzicerea unor simboluri militare a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. Documentul vizează interzicerea confecţionării, promovării sau răspândirii panglicii Sfântului Gheorghe şi a literelor ‘Z’ şi ‘V’, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat miercuri că aceasta este o adevărată trădare şi că astfel de decizii provoacă o profundă îngrijorare şi indignare. Zaharova a îndemnat autorităţile de la Chişinău să se abţină de la anumite declaraţii, subliniind că, în caz contrar, „Rusia va răspunde, iar aceste răspunsuri vor fi dureroase”, notează Radio Chişinău.

Maia Sandu a declarat după promulgarea legii respective că astfel de simboluri divizează societatea. Locul lor este la „coşul de gunoi” al istoriei, a afirmat preşedintele Republicii Moldova într-o conferinţă de presă marţi.

„Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani – ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini şi acţiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferinţele altor milioane de refugiaţi şi care îndeamnă la teroare, distrugeri şi violuri”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, ea a denunţat propaganda rusă răspândită de Moscova. „Nu putem admite mesaje care denaturează informaţia despre război – e revoltător şi inuman să învinuieşti victimele de propriile suferinţe. Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine – sau chiar azi – pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportările. Nu uitam aceste pagini tragice şi ruşinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor. Şi nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu memoria eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace”, a subliniat Maia Sandu, citată de Deschide.md.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here