Ministrul italian al Tranziţiei Ecologice: Italia are obligaţia etică să înceteze să cumpere gaze naturale ruseşti

Sursa: INQUAM/George Călin

Italia are obligaţia, din punct de vedere etic, să înceteze ”în curând” să cumpere gaze naturale ruseşti cu bani care servesc la finanţarea Războiului din Ucraina, afirmă într-un interviu acordat cotidianului La Stampa, publicat joi ministrul italian al Tranziţiei Ecologice Roberto Cingolani, relatează AFP, citată de News.ro.

”După părerea mea, va trebui, în curând, să întrerupem din motive etice livrările de gaze (naturale) ruseşti”, declară el cotidianului italian.

Roberto Cingolani efectuează în prezent, împreună cu ministrul italian de Externe Luigi Di Maio, un turneu de două zile în Angola şi Republica Democratică Congo (RDC), în vederea încheierii unor noi contracte de aprovizonare cu gaze naturale şi reducerii, astfel, a dependenţei italiene de gaze naturale ruseşti – care reprezintă 45% din totalul livrărilor.

”Suntem pe cale să ne diversificăm, cu o mare rapiditate, sursele de aprovizionare”, subliniază el.

”Este clar că întreaga Europă este puternic dependentă de Rusia în privinţa gazelor naturale, iar acest lucru reprezintă o greşeală geopolitică gravă, comisă în ultimii 20 de ani”, declară ministrul.

”Este inutil să credem că o putem rezolva într-o lună. Însă, dintr-un anumit punct de vedere, sunt mulţi bani. Pe energie, noi dăm cam un miliard de euro pe zi Rusiei şi înţelegeţi că finanţăm în mod indirect războiul”, subliniază Roberto Cingolani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here