Amenzile pentru organizarea de petreceri și tulburarea liniștii în apropierea locuințelor vor crește de câteva ori, în timp ce repetarea actelor de deranjare a liniștii locatarilor, prin zgomote, larmă, muzică sau petreceri, va fi sancționată inclusiv cu muncă în folosul comunității, potrivit unui proiect de lege promulgat astăzi de președintele Iohannis, anunță profit.ro.

Noua lege aduce modificări și organizării și funcționării Poliției Române, refuzul unui cetățean de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției urmând să atragă o amendă mai mare.

Un proiect similar promovat de Guvern anul trecut a fost declarat, în martie, de către Curtea Constituțională a României, drept neconstituțional, la sesizarea președintelui Iohannis, care a reclamat că date fiind competențele în domeniul securității ale Poliției Române, Consiliul Suprem de Apărare a Țării ar fi trebuit să avizeze modificările propuse. Ulterior deciziei CCR, ministrul de Interne, Carmen Dan, și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, au inițiat ca parlamentari un nou proiect cu conținut identic, care acum, pentru a intra în vigoare, are nevoie de promulgarea șefului statului. De altfel, opoziția a reclamat că și acest proiect are nevoie de avizarea CSAT, subliniind că proiectul introduce pentru poliție noi competențe privind combaterea terorismului, însă reprezentanții puterii au arătat că avizul CSAT este obligatoriu doar în cazul inițiativelor Guvernului.

În ce privește tuluburarea ordinii publice, autorii arată că reacția primită de cele mai multe ori de polițiști, din partea populației martore a unor evenimente antisociale, este că activitatea polițistului este ineficientă, fără rezultat, raportat la valoarea amenzii aplicate. Astfel de reacții se referă la – redarea de muzică la intesitate mare în imobile cu destinația de locuințe și organizarea de petreceri în apropierea acestora. De regulă, la apariția polițiștilor chemați prin apel la 112, astfel de aclivități încetează, dar sunt reluate ulterior, ori este refuzat accesul în spațiul locuit, pentru identificarea și sancționarea făptuitorilor. ”Uneori, astfel de evenimente sunt organizate cu bună știință, apreciindu-se că este preferabilă amenda în locul identificării unor locații adecvate pentru astfel de evenimente; în unele cazuri, cei vizați propun chiar aplicarea amenzilor până la epuizarea chitanțierului, pentru a putea continua evenimentul fără a mai fi ”deranjați“ de organele de aplicare a legii”, arată autorii proiectului.

În prezent, legislația prevede amendă de la 200 lei la 1.000 lei tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, precum și amendă de la 500 lei la 1.500 lei pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00, respectiv pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate mare în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe.

Proiectul votat de Parlament stabilește, în primul rând, că organizarea de petreceri sau muzică difuzată la intensitate mare să fie amendată cu sume mai mari, respectiv de la 2.000 la 3.000 lei. În al doilea rând, deși amenda va fi în continuare instrumentul principal de restabilire a ordinii publice, autorii consideră că ”este necesar să existe un mecanism care să descurajeze repetarea unor astfel de fapte antisociale”.

Pentru astfel de situații, sancțiunea contravențională va fi mai drastică, iar amenda va crește dacă se constată repetarea faptei într-un interval de 24 de ore. Totodată, când aplicarea amenzii nu este suficientă pentru a determina încetarea acțiunilor ilegale, polițistul va putea înainta instanței procesul verbal de constatare a contravenției, pentru care legea va prevedea sancțiunea, alternativă la amendă, de prestare de muncă în folosul comunității.

Conform proiectului, repeterea actelor de tulburare a liniștii locatarilor din imobilele cu destinația de locuințe într-un interval de 24 de ore va fi sancționată astfel: – cu amendă de 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 ore de activități în folosul comunității pentru tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă; – cu amendă de 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 ore de activități în folosul comunității pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora; – cu amendă de 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 ore de activități în folosul comunității pentru organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban.

Proiectul de lege elimină însă sancționarea contravențională a persoanei care nu prezintă un act de identitate la solicitarea polițistului. ”Simpla nedeținere a actului de identitate nu trebuie sancționată atât de drastic, având în vedere că organul de poliție poate verifica identitatea persoanei și pe baza declarațiilor acesteia, coroborate cu verificările în bazele de date ale poliției”, explică inițiatorii măsura. În schimb, este propusă majorarea amenzii, de la 100-500 lei la 500-1.500 lei, pentru ”refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau aorganelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”. Totodată, din rândul contravențiilor este eliminată lezarea ”demnității și onoarei” instituțiilor prin diverse acte și gesturi săvârșite în public, așa cum prevede acum legea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here