Ana Blandiana, dezvăluire despre Mircea Dinescu: „A continuat tot mai furios să bagatelizeze morții”. Reacția poetului: „De unde dracu’ a scos tâmpenia asta?”

Într-o carte apărută de curând la editura Humanitas, intitulată „Soră lume”, cunoscuta poetă Ana Blandiana face o dezvăluire dură despre scriitorul Mircea Dinescu, veșnicul trubadur al cercurilor PSD-iste, spunând că acesta i-a batjocorit pe oamenii împușcați la Revoluție în fața Hotelului Intercontinental din Capitală.

Conform mărturisirii semnalate de Cotidianul.ro, episodul s-a derulat în timpul unui dejun diplomatic din ianuarie 1990, oferit de ministrul de externe francez de la acea vreme, Roland Dumas, la care au participat Doina Cornea (cu fiul, Tin Tin), Ana Blandiana (cu soțul, Romulus Rusan), Mircea Dinescu (cu soția, Mașa) și Ion Caramitru (singur).

Întâmplarea relatată de Ana Blandiana:

„Îmi amintesc un moment în care, făcând un elogiu impresionant și aproape romantic tinerilor morți la Intercontinental, Roland Dumas a întrebat dacă se știe cine erau. Și înainte să ia cineva cuvântul, în timp ce Mașa (soția lui Dinescu – n. red.) îi traducea întrebarea franceză, Mircea Dinescu a spus «Hitlerjungend». A fost o secundă de stupoare, după care cu toții, uitând că trebuie să vorbim franțuzește, îi ceream în română autorului textului din «Libération» să se explice. Iar el a explicat – tradus cu reticență de soție – că nu trebuie să li se exagereze importanța, este vorba de niște uteciști care cu puține zile în urmă scandaseră sloganuri procomuniste.

Țin minte că prima care a protestat a fost doamna Cornea, care a spus că toți tinerii din România erau, fără a fi întrebați, făcuți membri UTC, așa cum erau scoși cu forța la manifestații și obligați să scandeze «Ceaușescu». Iar eu am adăugat că era vorba de acei copii – numiți de români «decreței» – născuți împotriva voinței mamei lor.

Nu știu dacă pentru francezi argumentația logică a șters exclamația senzațională care, ajunsă în presă, ar fi putut face epocă, dar pe Mircea Dinescu nu l-a impresionat, a continuat tot mai furios să bagatelizeze morții și să-și bată joc de apărătorii lor. A urmat o învălmășeală de proteste și de replici încercând să spele de insultă memoria tinerilor morți.

Dar nu asta mi-a fixat în memorie întâmplarea, ci revelația explicației ei abisale, pe care am avut-o în timp ce îl ascultam, ideea tulburătoare că eroul din zilele premergătoare revoluției nu suporta concurența eroilor post mortem care îi umbreau, prin tragedie, celebritatea. Nu le ierta tinerilor, care-și plătiseră curajul cu viața, faptul că, în fața curajului de a muri, orice altă formă de curaj devenise derizorie.”

Contactat de cotidianul.ro, Mircea Dinescu s-a limitat la a răspunde: „De unde dracu’ a scos tâmpenia asta?”, declarând că nu a citit cartea Anei Blandiana.

Mai apoi, în emisiunea „România 9″, de la TVR, Dinescu a dezvăluit că Ana Blandiana este naşa fiului său, Andrei, şi că cea care-l acuză se laudă cu dizidenţa ei, deşi în 1989, când el avea domiciliu forţat, ea publica un volum de poezii în colecţia „Biblioteca pentru toţi”, într-un tiraj ameţitor, ceea ce nu era dat oricui în acea vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here