Analist român, afirmație dură privind invitarea la Bruxelles a ministrului iranian de Externe: „E ca și cum UE aruncă în derizoriu întreaga argumentație a SUA”

Invitarea la Bruxelles a ministrului iranian de Externe, Javad Zarif, este „ca și cum UE neagă și aruncă în derizoriu întreaga argumentație dramatică a SUA privind eliminarea lui Soleimani”, consideră Valentin Naumescu, expert în științe politice.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell l-a invitat la Bruxelles pe ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, a anunţat acesta duminică, printr-un comunicat al UE care îndeamnă la „detensionarea” situaţiei din Orientul Mijlociu.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă a făcut această invitaţie, fără a oferi o dată exactă, într-un comunicat în care a detaliat convorbirea telefonică pe care a avut-o în acest weekend cu Zarif. 

Legitimarea Iranului

„Dacă Borell îi întinde covorul roșu și îl invită pe Zarif la Bruxelles pentru convorbiri (?!), este ca și cum UE neagă și aruncă în derizoriu întreaga argumentație dramatică a SUA privind eliminarea lui Soleimani («dejucarea unui atac terorist iminent»), legitimând practic Iranul ca interlocutor politico-diplomatic al UE”, scrie Valentin Naumescu într-o postare pe Facebook.

Postarea integrală:

„Acordul nuclear (JCPOA) din 2015 este compromis definitiv, după ce și Iranul a anunțat că îl părăsește și reia îmbogățirea uraniului. Așa cum compromise par în acest moment și relațiile SUA-UE!

Printr-o bizară ironie a istoriei recente și politicii Marilor Puteri din prezent, atât SUA cât și UE, îndepărtându-se vizibil una de cealaltă, ajung să bată (în același timp dar din direcții diferite) la poarta Rusiei lui Putin. Occidentul politic și strategic nu mai există. Rusia și China profită din plin de separarea binomului transatlantic.

La ce să ne mai așteptăm noi aici, în regiunea Europei Centrale și de Est, când atât Președintele Trump cât și Președintele Macron îl curtează pe liderul de la Kremlin?

Singura cu capul pe umeri în această lume care se destructurează pare să fi rămas Angela Merkel (care a exprimat o poziție apropiată de alianța cu SUA însă echilibrată și moderată ca abordare generală), dar și acolo, la Berlin, se profilează, din păcate, un final de capitol istoric…”.

Context

Încheiat în 2015, acordul de la Viena cu privire la programul nuclear iranian riscă să eşueze după retragerea SUA în 2018 şi reintroducerea sancţiunilor americane care au aruncat economia iraniană într-o recesiune severă.

Arhitectul strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, Soleimani a fost ucis, precum şi un înalt responsabil irakian pro-iranian, în timpul unui atac american cu dronă în apropiere de Bagdad.

Cu excepţia notabilă a Israelului care şi-a adus sprijinul americanilor, majoritatea liderilor mondiali, în special europeni, şi-au exprimat îngrijorarea după acest atac, făcând apel la „reţinere”. 

De altfel, secretarul de stat american Mike Pompeo le-a reproşat europenilor că nu au fost „la fel de utili” pe cât ar fi trebuit să fie în cazul generalului iranian Qassem Soleimani ucis într-un raid în Irak. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here