Analistul politic Stelian Tănase: UDMR trebuie să iasă de la guvernare

Analistul politic Stelian Tănase afirmă că UDMR ar trebui să iasă de la guvernare, în urma declaraţiilor făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tuşnad. Tănase spune că există suficientă majoritate în Guvern, fără UDMR, dacă celelalte două partide care formează coaliţia de guvernare nu se vor certa pe rotaţia guvernamentală, relatează News.ro.

Stelian Tănase a catalogat, duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, clasa politică din România ca fiind laşă deoarece nu a reacţionat imediat după declaraţiile rasiste ale lui Viktor Orban, premierul Ungariei, la Băile Tuşnad.

 ”Sunt laşi. Deci avem cazul Viktor Orban, cuvântarea de la Tuşnad. Le-a trebuit mai mult de o săptămână să iasă şi să spună ceva. Şi până n-a ieşit Departamentul de Stat, până n-a ieşit Uniunea Europeană, diferite cancelarii foarte serioase, la Bucureşti nu s-a auzit nici musca. Asta-i laşitate. Ei aşteaptă să vadă cine câştigă partida, cum se învârte roata, ca să sară şi ei în căruţă.  Atâta timp cât nu s-a întâmplat asta, au stat ascunşi  în păpuşoi. Ăsta-i semn mare de laşitate”, a declarat Stelian Tănase.

Analistul politic este de părere că afirmaţiile lui Viktor Orban nu numai că sunt rasiste, ci sunt naziste.

 ”Este o afirmaţie nazistă. Unde, în ce ţară civilizată se mai vorbeşte despre rase şi de puritatea raselor, că nu vrem să ne amestecăm?”, a adăugat Tănase.

Stelian Tănase consideră că UDMR ar trebui să iasă de la guvernare.

 ”În primul rând mă îngrijorează faptul că au dispărut în păpuşoi. N-a fost niciunul în stare să iasă, în frunte cu Kelemen Hunor, şi să dea o declaraţie. Mănâncă o pâine, e membru în Guvern, e viceprim-ministru, conduce al treilea partid al coaliţiei, ai răspunderi, n-ai numai privilegii. A plecat în concediu tocmai ca să nu dea socoteală. Da, vine şi sper să-l aştepte ăştia cu şpăngile la guvern şi să dea socoteală în prima şedinţă de Guvern, nu să-l certe ,că nu sunt la Partidul Comunist, să-l întrebe de ce ai spus…  totuşi să limpezească. Mai eşti membru în acest Guvern, nu mai eşti membru în acest Guvern? Eu cred că ar trebui să fie dat afară. Vă spun absolut, nu că nu vreau să mă ascund  după deget. Trebuie să iasă de la guvernare. Adică există suficientă majoritate în Guvern, dacă ăştia nu se ceartă acuma, apropo de discuţia cu rotaţia la guvern, sunt destule voturi ca să poată să treacă orice lege”, a mai declarat Stelian Tănase.

Acesta a adăugat, însă, că ”UDMR-ul e piesa hotărâtoare în această coaliţie. Nu se hotărăşte nimic fără UDMR”.

Analistul politic Stelian Tănase a mai declarat că preşedintele Klaus Iohannis va decide dacă actuala coaliţie merge mai departe sau nu şi crede că PNL este ”partidul de buzunar” al şefului statului. Tănase a explicat că nu îi place actualul lider liberal, premierul Nicolae Ciucă şi s-a întrebat dacă acesta are capacitatea de a aduna voturi la alegeri, transmite News.ro.

Stelian Tănase a precizat, la emisiunea Insider politic de la Prima TV, că, dacă nu ar fi Klaus Iohannis, actuala coaliţie de guvernare nu ar mai exista.

”Iohannis va decide dacă această coaliţie merge mai departe sau se desface. Dacă ar fi să fac analiza pe partide, eu cred că s-ar desface mâine. Deci, dacă n-ar mai fi Iohannis care să-i ţină  legaţi de gât, ei s-ar desface pentru că sunt prea multe ranchiune, prea multe resentimente, interese contrare. Nu cred că s-ar înţelege. Ei acuma stau la o masă pentru că le dă peste ceafă Iohannis. Dacă ar rămâne de capul lor, s-ar destrăma această coaliţie”, a declarat Tănase.

Întrebat cât va mai controla Klaus Iohannis PNL, Stelian Tănase a explicat că şeful statului a făcut ce a dorit cu PNL.

”Chiar, controlează Iohannis PNL? Glumesc, bineînţeles că Iohannis controlează PNL-ul, e partidul lui de buzunar. A făcut ce a vrut întotdeauna, i-a dat partidul lui Gorghiu,  putea să-i dea şi o poşetă. Nu sunt misogin, putea să fie un bărbat, să fie la fel de stupid şi nepregătit. Deci nu e o problemă de sex, e o problemă că fata asta n-avea nicio experienţă (…) Putea să aleagă pe cineva competent, cineva care avea experienţă de lider. Ea fusese la un moment dat purtător de cuvânt. Deci nimic. Eu nu de Gorghiu vreau să vorbesc, ci de Iohannis că putea să pună pe cineva din partea lui şef la un partid. Şi culmea e că nu a fost prima dată când a făcut asta, adică n-a fost ultima dată. A făcut-o şi la congresul PNL-ului când a ieşit în faţă, a ţinut discursul strălucit, parcă era Titulescu, şi a spus că trebuie votat Cîţu. Cum şi-a permis să facă acest lucru? El a încălcat grav Constituţia fără jenă, aşa cu superbie. Acum a dat partidul acestui general Ciucă”, a spus Stelian Tănase.

Întrebat de ce nu îi place actualul premier, Nicolae Ciucă, Stelian Tănase a precizat că este o contradicţie să pui un ofiţer şef la un partid liberal.

”Nu-mi place. Ce să-mi placă la Ciucă? Să pui la un partid liberal şef un ofiţer, un general, păi este un non-sens. Este o contradicţie în termeni. Liberalii sunt liberali. Trebuia lăsat partidul să îşi aleagă singur liderii, pentru că ar fi avut şi legitimitate acest domn Ciucă, care citeşte şi foarte greu, nu mai greu decât Iohannis,  care a devenit între timp primul prompterist al ţării. Adică asta a învăţat-o în 6 ani de când e el acolo, citeşte pe prompter expresiv. Dar Ciucă e şi mai rău (…) Va trece el sticla? Va reuşi cu mutra aia lui incolor, inodor, insipid să adune voturi? Generalul Ciucă adună voturi? Votul e altceva. Ce vedem în sondaj e o anumită popularitate, dar votul e altceva. Îl vedeţi pe Ciucă în stare să adune voturi? Dacă se duce la o tribună, aduce aplauze?”, a adăugat Stelian Tănase.

Analistul politic Stelian Tănase este de părere că românii îşi vor îndrepta atenţia, la următoarele alegeri prezidenţiale, spre un candidat cu prestigiu în străinătate şi i-a numit pe Laura Codruţa Kovesi şi Mircea Geoană. În atenţia lui Stelian Tănase este şi Emilia Şercan, transmite News.ro.

Stelian Tănase a declarat, duminică, la Prima Tv, că nu crede că Laura Codruţa Kovesi va candida la alegerile prezindenţiale,

 ”Eu cred că nu va candida, deşi eu i-am rostit numele prima dată că ar putea să fie un candidat. De ce? Pentru că ea corespunde unui anumit profil. Cred că românii se vor îndrepta spre un candidat care are oarecare relaţii şi prestigiu în străinătate. Şi aici sunt puţini. E Geoană care e la NATO şi Laura Coduţa Kovesi. Eu nu spun că va şi candida sau că eu aş vota-o, că mi-ar plăcea mie. Nici nu-mi place. Da, poate şi o femeie ar fi ok să fie. Nu neapărat ea. De ce n-ar fi bună Emilia Şercan, că seamănă cu aia mică de de la Chişinău. Aşa firavă, aşa drăguţă şi aţi văzut ce face? Mi-a plăcut curajul extraordinar şi aşa firav. Aţi văzut-o cum era un înger, nu s-a lăsat. De ce să se lase intimidată?”, a declarat Stelian Tănase.

Analistul politic a analizat-o pe Kovesi şi a explicat că aceasta a dus o luptă înverşunată împotriva corupţiei, astfel că ar avea argumente să candideze.

”Laura Codruţa Kovesi a dus şi o luptă totuşi înverşunată contra corupţiei. A făcut o carieră internaţională. Deci ar avea şi argumente”, a declarat Tănase.

 Stelian Tănase l-a analizat şi pe Mircea Geoană despre care a spus că are nevoie de o reţea pentru a-şi crea susţinători.

”Da, din partea PSD sau independent. Păi este treaba lui să aleagă. El ia de la PSD cam 35 % din voturile de care are nevoie. Dar ce face până la 51, cine i le dă? Intră automat în turul 2 şi trebuie să-şi creeze susţinătorii, o reţea pe orizontală, civilă care să-i adune voturi cu online-ul, cu evenimente, cu apariţii televizate. (…) Nici nu ştim dacă PSD-ul îl va dori”, a declarat Stelian Tănase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here