ANALIZĂ Cum afectează „Zidul lui Trump” România și alte state NATO

Pentagonul a anunţat reduceri bugetare de 3,6 miliarde de dolari pentru proiectele din SUA şi din întreaga lume, pentru a plăti zidul de frontieră al preşedintelui Donald Trump, scrie Business Insider într-o analiză preluată de RADOR.


Redăm materialul integral:

Printre cele afectate se numără mai multe proiecte şi facilităţi care sunt concentrate pe descurajarea celor mai puternici rivali ai SUA – Rusia şi China.

Milioane de dolari destinate proiectelor europene, cum ar fi bazele de antrenamente din Bulgaria, proiectele Operaţiunilor Speciale din Estonia şi facilităţile de întreţinere pentru aparatele F-22 din Germania sunt câteva dintre numeroasele proiecte care au fost reduse, pentru a favoriza construirea zidului, în detrimentul pregătirii de apărare a aliaţilor NATO împotriva Rusiei.

Ca răspuns la reducerile bugetare, secretarul Apărării, Mark Esper, a sugerat ca aliaţii din NATO ai SUA să „dea deoparte acea filă” privind proiectele.

Preşedintele Donald Trump insistă să îşi finalizeze zidul de frontieră – până într-atât încât deturnează 3,6 miliarde de dolari de la Pentagon, pentru a-l duce la îndeplinire. Aceşti bani ar trebui să meargă către o serie de proiecte, inclusiv unele care sunt cruciale pentru descurajarea ameninţărilor venite de la cei mai puternici adversari ai SUA, respectiv China şi Rusia.

Milioane de dolari destinate proiectelor europene, cum ar fi terenurile de instruire din Bulgaria, proiectele Operaţiunilor Speciale din Estonia şi facilităţile de întreţinere ale avioanelor F-22 din Germania sunt câteva dintre numeroasele proiecte la care s-au făcut reduceri, pentru construirea zidului, în detrimentul pregătirii de apărare a aliaţilor NATO împotriva Rusiei. De la anexarea Crimeii în 2014, la zborul în spaţiul aerian estonian, în mai, Rusia îşi flexează în mod evident muşchii în Europa.

Ca răspuns la reducerile bugetare, secretarul Apărării, Mark Esper, a sugerat ca aliaţii SUA-NATO să „dea deoparte acea filă privind proiectele”. Oricât va rămâne va trebui să treacă din nou prin Congres. Activele asiatice pierd şi ele, în ciuda faptului că se află în faţa unei Chine din ce în ce mai ameninţătoare, care nu numai că dezvoltă arme care ar putea ataca activele militare americane din Guam şi Hawaii, dar ameninţă şi naţiunile partenere ale Americii din regiune.

Iată care sunt proiectele de descurajare militară ale SUA privind Rusia şi China care au fost afectate de mişcarea zidului de frontieră al lui Trump.

Forţele aliate ale SUA şi NATO se antrenează la baza Novo Selo din Bulgaria. Novo Selo este una dintre bazele din Bulgaria care permite forţelor aliate ale SUA şi NATO să se antreneze şi să răspundă rapid la ameninţările din partea Rusiei în Crimeea, situată la aproximativ 200 de mile distanţă. Armata SUA în Europa a încheiat recent exerciţiul de antrenament Saber Guardian, care are loc la Novo Selo şi în alte locaţii din Bulgaria, România şi Ungaria. 5,2 milioane de dolari vor fi deviate de la zona de deţinere a muniţiei de la această bază, către zidul de frontieră al lui Trump.

Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România pierde finanţarea pentru aria de încărcare şi descărcare de explozibili şi muniţii. Mihail Kogălniceanu este o altă locaţie adiacentă Mării Negre, unde forţele SUA se antrenează pentru a contracara ameninţările ruseşti. Este, de asemenea, un nod de tranzit pentru trupele şi armele americane – sistemul american de apărare antirachetă THAAD care a staţionat în România a tranzitat pe la Mihail Kogălniceanu. Guvernul american ia 21,651 milioane de dolari de la aria de încărcare şi descărcare de explozibili şi muniţii de la Mihail Kogălniceanu, care permite transportul de mărfuri precum un C-17 să staţioneze în bază pentru a încărca sau descărca arme – un aspect esenţial al unui răspuns rapid la o ameninţare din partea Rusiei.

15,7 milioane de dolari sunt deviaţi de la facilităţile de Operaţiuni Speciale din Estonia. Estonia, împreună cu Letonia şi Lituania, formează statele baltice, care făceau parte din Uniunea Sovietică. Rusia a intrat în spaţiul aerian al Estoniei în luna mai, iar în iunie, statele membre SUA şi NATO au efectuat cele mai mari exerciţii de când Rusia a invadat Crimeea în 2014. Deşi nu există detalii despre tăierile de la proiectul Operaţiunilor Speciale din Estonia, SUA se bazează semnificativ pe operatorii speciali pentru a duce războaie în secolul al XXI-lea.

Instalaţia de reparaţii pentru avioanele F-22 de la baza aeriană Spangdahlem este unul dintre numeroasele proiecte din Germania la care s-au făcut reduceri pentru a plăti zidul lui Trump. Şi de la o modernizare a adăposturilor pentru F-22 Raptor întărite s-au redus bani, la fel ca de la multe alte proiecte din toată Germania. Doar cele două proiecte vor pierde mai mult de 20 de milioane de dolari de finanţare. F-22 Raptor sunt avioane de luptă nedetectabile capabile atât de atacuri aeriene, cât şi de suprafaţă. Avionul este „menit să proiecteze predominanţă aeriană, rapid şi la distanţe mari, şi pentru a învinge ameninţările care încearcă să refuze accesul forţelor aeriene, armate şi corpului marin al naţiunii noastre”, potrivit Forţelor Aeriene. „F-22 nu poate fi asociat cu niciun avion de luptă cunoscut sau proiectat”. Bazele Germaniei oferă sprijin semnificativ forţelor SUA şi NATO în încercarea lor de a combate agresiunile ruseşti.

SUA au avut trupe în Japonia de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar Japonia este un partener puternic împotriva agresiunii chineze în regiunea Pacificului. În total, SUA deviază mai mult de jumătate de miliard de dolari de la facilităţile japoneze, pentru a finanţa zidul, inclusiv 23,7 milioane de dolari din proiectul de hangar pentru C-130J, pentru controlul coroziunii, de la baza aeriană Yokota. Aeronavele C-130 sunt „caii” de povară ai Forţelor Aeriene, transportând marfă şi trupe în misiuni în întreaga lume, şi acţionează şi ca unităţi de urgenţă aeriană. Coreea (de Sud) este un alt partener crucial în combaterea agresiunii chineze. Hangarul pentru vehiculul aerian fără pilot (UAV) de la baza aeriană Kunsan va pierde 53 de milioane de dolari, pentru zidul de frontieră. UAV-urile sunt adesea utilizate pentru supravegherea adversarilor. Suportul de alertă de reacţie rapidă de la baza aeriană Rygge, din Norvegia va sacrifica 10 milioane de dolari pentru zidului de frontieră al lui Trump. Alertele de reacţie rapidă (QRA), cunoscute şi sub denumirea de „scramble”, permit avioanelor de luptă să se mobilizeze rapid în faţa unei ameninţări – precum avioanele ruseşti care zboară în spaţiul aerian suveran.

Rusia deseori hărţuieşte ţările din sfera sa arctică, inclusiv Norvegia, prin blocarea semnalului electronic şi prin zboruri militare în spaţiul său aerian. Alertele de reacţie rapidă QRA ale forţelor aliate ale NATO sunt esenţiale pentru combaterea agresiunii ruse. Rygge este o parte importantă a Iniţiativei Europene de Descurajare (EDI), care a fost anunţată ca răspuns la anexarea de către Rusia a Crimeii. Forţele americane nu sunt staţionate acolo, dar investiţiile la Rygge prin intermediul EDI ar permite forţelor americane şi altor aliaţi din NATO să ajute la protejarea Norvegiei în cazul oricărei ameninţări.

Zidul lui Trump va deturna peste 130 de milioane de dolari de la instalaţiile poloneze, pentru zid. Toţi banii deviaţi de la operaţiunile poloneze au fost în sprijinul Iniţiativei Europene de Descurajare, pentru contracararea agresiunii ruseşti, inclusiv bani pentru instalaţia de stocare a combustibilului în vrac de la baza aeriană Powidz, unde piloţii americani se antrenează frecvent cu forţele poloneze, şi de la o facilitate de depozitare a muniţiilor.

Slovacia este un alt aliat împotriva agresiunii ruseşti, căreia i se va reduce finanţarea, din cauza construirii zidului. Operaţiunile de la baza aeriană Malacky, inclusiv de la o facilitate regională de depozitare a muniţiilor, va avea o reducere de 59 de milioane de dolari tăiaţi de la spaţiul său regional de depozitare a muniţiilor, care intră sub umbrela Iniţiativei Europene de Descurajare, la fel ca toate operaţiunile din Slovacia. Cu totul, operaţiunile de la Malacky şi de la Aeroportul Sliac pierd 105 milioane de dolari din proiectele de descurajare a Rusiei, cum ar fi modernizările aerodromurilor de pe ambele baze – esenţiale pentru orice, de la avioanele de luptă, până la aducerea proviziilor.

Instalaţiile de operaţiuni portuare de la baza navală Rota din Spania pierd 21,6 milioane de dolari. Rota are patru distrugătoare cu rachete ghidate permanent dislocate acolo, desfăşurate imediat după ce Rusia a invadat Crimeea. Navele patrulează Mările Neagră şi Baltică, precum şi Oceanul Atlantic, şi sunt însărcinate cu misiuni de apărare antibalistică. O aeronavă rusească Suhoi24 de atac a avut un incident cu una dintre nave, USS Donald Cook, în Marea Baltică, imediat după ce a fost dislocată. Cook a avut un alt incident cu o aeronavă militară rusească în 2016. Marea Britanie, cel mai puternic aliat al Americii, lucrează cu SUA în mai multe capacităţi, inclusiv la efectuarea de exerciţii comune cu armata americană. Baza Forţelor Aeriene Regale de la Fairford face parte din Iniţiativa Europeană de Descurajare şi pierde 19 milioane de dolari destinate unei zone de deţinere a muniţiilor. Fairford participă la forţa specială de bombardiere a Comandamentului Strategic al SUA în Europa, iar avioanele sale de luptă F-35 stealth s-au antrenat recent cu bombardierele americane B-2 Spirit.

Guamul, un teritoriu american, are o bază navală americană şi o bază a forţelor aeriene americane. Regiunea comună Marianas este comanda atât a bazei navale, cât şi a bazei forţelor aeriene Andersen. Pierde 52 de milioane de dolari pentru depozitele de arme acoperite cu pământ, precum şi 50 de milioane de dolari pentru o gamă de mitraliere şi 45 de milioane de dolari pentru igluurile de muniţie. Guamul este o ţintă provocatoare pentru China, care dezvoltă bombardiere şi rachete cu rază lungă, care ar putea atinge acest teritoriu.

Ft. Greely din Alaska pierde 8 milioane de dolari din proiectul său de extindere a câmpurilor de rachete. Capabilităţile de apărare antirachetă de la Ft. Greely au fost împiedicate în ultimul timp. Între anularea de către Pentagon a vehiculului de atac redefinit (RKV) şi această nouă mişcare a administraţiei Trump, capacitatea Ft. Greely de a intercepta o rachetă lansată din Rusia sau din Coreea de Nord se deteriorează. Potrivit Agenţiei de Apărare Antirachetă (MDA), suma de opt milioane de dolari fusese destinată să adauge două interceptoare de rachete de rezervă la bază, dacă şi când cele 40 existente vor fi inutilizabile, pentru reparaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here