ANALIZĂ: Un absolvent de şcoală profesională e angajat cu 4.000 de lei brut, un absolvent de facultate cu 2.230 de lei brut

Un electrician proaspăt absolvent de şcoală profesională se angajează cu un salariu brut de minim 3.500 – 4.000 de lei pe lună, în timp ce un absolvent de facultate primeşte imediat după terminarea cursurilor oferte de muncă la nivelul salariului lunar minim brut pe economie, de 2.230 de lei, potrivit declaraţiilor unor antreprenori participanţi la seria de conferinţe „Pactul pentru Muncă”, organizate de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Potrivit unui comunicat al confederaţiei, preşedintele CONAF, Cristina Chiriac, a solicitat, în cadrul conferinţei „Pactul pentru Muncă”, dezvoltarea şcolilor profesionale şi a criticat transformarea claselor profesionale în clase de liceu teoretic.

„Cred că este important să reînvăţăm că meseria este brăţară de aur şi că şcolile profesionale tehnice nu sunt doar pentru cei cu media 5, că poţi să înveţi o meserie respectabilă, bine remunerată în ţara ta. Să nu uităm că dintotdeauna meseriile au susţinut naţia, contribuind la dezvoltarea durabilă a ţării. În acest sens, trebuie asigurate criterii de bune practici, cum ar fi flexibilizarea, respectiv asigurarea condiţiilor pentru implementarea unor modele variate de abordare la nivel naţional, nicidecum transformarea claselor de la profesională în clase de liceu. Avem nevoie de un sistem centrat pe nevoile elevilor şi angajatorilor, un sistem care să pună accentul pe oferirea de şanse tinerilor indiferent de categoria socială, de a se califica într-o profesie care să le aducă beneficii şi satisfacţie pe termen lung şi pe interesele angajatorilor de a avea acces la forţa de muncă bine calificată, cu competenţe specifice solid asimilate”, a comentat Cristina Chiriac.

Conform Institutului Naţional de Statistică, în ultimii zece ani, populaţia şcolară din România a înregistrat o scădere de peste 30%. În anii ’90, peste 300.000 de elevi urmau cursurile unei şcoli profesionale, în timp ce în anul şcolar 2019/2020 numărul acestor elevi era de doar puţin peste 100.000, adică de aproximativ trei ori mai puţin faţă de acum trei decenii, se precizează în comunicatul CONAF.

„Dacă la începutul anilor ’90 şcolile şi universităţile din România numărau peste 5 milioane de elevi şi studenţi, în acest an şcolar numărul acestora a ajuns la 3,5 milioane. Din rândul elevilor claselor I-XII au dispărut aproape 1,5 milioane, un declin dramatic al cifrei populaţiei şcolare. Imediat după Revoluţie, erau peste 4 milioane de elevi, din care, în învăţământul primar şi gimnazial, mai mult de jumătate, iar în cel liceal aproape un milion. A crescut, în schimb, numărul de studenţi: de la circa 200.000 în 1990 la peste 500.000 studenţi în prezent”, spune în comunicatul CONAF. 

6 COMENTARII

  1. Normal că cel care știe meserie să câștige dublu față de unul cu o facultate făcută la apelul de seară. .cea mai mare nenorocire in Romania sunt facultățile …avut pe bandă rulantă analfabeți funcționali medicali… uitați vă in sistemul medical românesc de căcat…ori unde e apreciată meseria…e și-o vorbă din bătrâni … meseria e brățară de aur și gâtul pâlnie de argint…!!..voi ăștia care scrieți pe la ziare când aveți nevoie de un om să vă repare ceva prin casă , apelați la vreo curva de la ASE,sau la un meseriaș cu școală profesională..??..nu totul se reduce la IT sau traducătoare domnilor… treziți vă odată !!.. facultatea nu mai are valoare dacă nu ști să faci ceva in viață…te ștergi cu diploma la cur…

  2. Din păcate, în România post-decembristă, puține sunt acele facultăți care au elevi buni pentru a termina ca și studenți și mai buni!!
    În acest caz, este firesc să plătești competențele și cunoștințele celor care le au!!.. cu școală sau fără!!

  3. Nu este nici o anormalitate deși asa pare la prima vedere. Piața muncii ca orice alta piața este reglementata de cerere și oferă. În ultimul timp cea mai mare parte a elevilor devin studenți cu sau fără aptitudini, împinși de cele mai multe ori de părinți sau standarde sociale. Aceasta tendința se traduce în piața muncii într-o lipsa acuta de personal mediu calificat și un număr mare de absolvenți de studii superioare specializați în mare parte pe nimic datorita unui sistem de învățământ depășit și disfuncțional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here