Anchetă a Poliţiei după ce morminte din cimitirul evreiesc din Ploieşti au fost vandalizate. Reacţia autorităţilor. Comentariul Maiei Morgenstern

Poliţiştii din Ploieşti au demarat o anchetă pentru a stabili cine a vandalizat mai multe morminte din cimitirul evreiesc din oraş, după ce pietre funerare au fost dărâmate de pe soclu, unele fiind sparte, transmite News.ro.

Primăria Ploieşti anunţă că firma deţinută de Consiliul Local şi care se ocupă de întreţinerea spaţiului public al oraşului va face lucrări pentru remedierea pagubelor în cimitirul evreiesc din oraş, unde aproape 20 de morminte au fost vandalizate de către persoane neidentificate.

UPDATE – ”Un fel de reacţie. Dacă e voie. Dacă se îngăduie. Dacă nu cumva deranjez pe cineva. Dacă nu cumva se supăra cineva. Dacă nu cumva exagerez. Dacă nu cumva fac jocurile mai ştiu eu cui. Dacă nu cumva aş merita eu vreo plângere penală. Dacă nu cumva mă amestec într-o chestie care nu mă priveşte. Dacă nu cumva iar vreau să mă bag în seamă. Dacă nu cumva mi se pare mie. Dacă nu cumva fac din ţânţar armăsar. Dacă nu cumva inventez o falsă problemă. Dacă nu cumva tot eu sunt vinovată, de fapt. Dacă nu cumva mai bine tăceam. Dacă nu cumva mai bine făceam altfel decât fac.

Dacă nu cumva…
Cimitirul Evreiesc din Ploieşti a fost vandalizat. Profanat.
Dacă am eu rude acolo? Dacă mă priveşte direct pe mine?
Dacă nu cumva profanarea unui cimitir Evreiesc a devenit un fapt divers?!?
Dacă nu cumva sunt patetica…”, a scris pe Facebook Maia Morgenstern.
ŞTIREA INIŢIALĂ – „La data de 03.06.2021, Secţia nr.2 de Poliţie Ploieşti a fost sesizată cu privire la faptul ca un număr de 16 monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost împinse de pe soclul lor fiind căzute pe sol. Cu ocazia cercetării la fata locului s-a constatat că cele sesizate se confirmă, trei dintre aceste monumente fiind găsite sparte. Cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte”, a transmis, duminică, Poliţia Judeţeană Prahova la solicitarea News.ro.
Şi deputatul minorităţii evreieşti din România, Silviu Vexler, a atras atenţia asupra incidentelor de la Ploieşti.
„Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploieşti.  Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura şi prostia, în cele mai mizerabile şi absurde forme sunt singurele explicaţii pe care le întrevăd pentru această crimă.  Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie. Din nou. PS. : Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiţionalii copii minori?”, a scris Vexler pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here