Andrei Baciu, despre cum se va face testarea în școli: „Va fi o procedură foarte clară”

Foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Andrei Baciu a afirmat că pentru testele de salivă care vor fi folosite în şcoli pentru depistarea cazulor de COVID va fi stabilită o cadenţă de testare, iar acestea vor fi făcute de personalul medical sau de cadrele didactice, care vor fi instruite în acest sens.

„Se lucrează la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a finaliza tot protocolul şi este muncă în echipă, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi forma finală va fi comunicată după ce va fi gata. În linii mari se va petrece în felul următor: vorbim de teste de salivă non-invazive, înseamnă că metoda de recoltare se face diferit, vorbim de absenţa unui disconfort, a unei proceduri care nu provoacă mare plăcere şi de posibilitatea ca aceste teste să fie făcute şi de personalul non-medical, în urma unei instruiri”, a declarat Andrei Baciu, joi seara, la Digi 24.
El a precizat că utilizarea testelor respective nu este o procedură medicală.
„S-au achiziţionat aceste teste, procedura este în curs şi acestea vor ajunge la şcoli, se va stabili o cadenţă de testare. Testarea efectivă va fi efectuată sau de personalul medical, acolo unde există, dar doar în 20% din şcolile din România există personalul medical, în rest vor fi instruite cadre didactice. Nu e o procedură medicală. E un test de salivă, într-un recipient”, a afirmat Andrei Baciu.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a abilitat Ministerul Sănătăţii să elaboreze metodologia de administrare a testelor de salivă pentru depistarea COVID-19 în unităţile de învăţământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here